Hoe werkt SEO in WordPress?
WordPress is met recht en rede het populairste CMS-systeem ter wereld. Het is ontzettend uitbreidbaar en biedt voor iedere situatie meerdere oplossingen. Ook geniet het een grote, actieve community en werkt quasi elk bekwaam marketingbureau met het CMS.
SEO in WordPress werkt net zoals op alle andere websites. Echter is WordPress vaak ‘een lege doos’ waar je zelf aan dient te bouwen. Dit zorgt voor veel valse aanbevelingen op alle vlakken, inclusief SEO.
Het toevoegen van een SEO plugin of het gebruik maken van een SEO geoptimaliseerd thema is ook niet dé oplossing. SEO blijft een marathon waarbij er constant gewerkt moet worden om de resultaten te verbeteren.
Een geoptimaliseerd thema gebruiken is dus een goede start en een SEO plugin eveneens, maar het echte werk begint dan nog maar.
De valkuilen van SEO in WordPress
Een vaak genoemd nadeel bij WordPress is het onderhoud ervan. Veel websites rekenen op verschillende partijen voor functies en hebben daarom meerdere actieve plugins. Deze plugins, maar ook het thema en WordPress zelf worden om de zoveel tijd ge-update.
Bij het doorvoeren van die updates of ze te lang uitstellen, kunnen er problemen opduiken. Dit is dan ook gelijk het nadeel aan SEO in WordPress. Omdat je WordPress CMS omgeving constant verandert, moet je ook geregeld werken aan je website. Je moet gebruik maken van de nieuwste updates en functies, maar ook constant de website blijven optimaliseren.
Een belangrijk punt hierbij is de snelheid van jouw website die direct invloed heeft op jouw SEO resultaten. Wanneer je maanden niks update op jouw website, kan de snelheid achteruit gaan en zo dus ook jouw rankings.
Welke SEO plugins zijn er in WordPress?
De twee meest bekende en populaire all-in SEO plugins zijn Yoast SEO & Rank Math SEO. Beiden bieden een gratis versie aan, alsook een premium versie.
Over het algemeen bieden ze dezelfde functies aan en heb je fans van beide oplossingen.
Daarnaast zijn er tal van andere plugins die zaken binnen zoekmachine optimalisatie makkelijker maken. Denk hierbij aan compressie, caching, redirections, etc.
Yoast SEO
De plugin Yoast SEO is de meest gekende en dateert al van 2008.
Het biedt alle functies die je nodig heeft en geeft je constant weer hoe goed jouw content is. Dit doet het via een verkeerslicht waarbij we moeten streven naar en groene score.
Rank Math SEO
Rank Math is een nieuwe speler die snel terrein wint binnen de SEO community van WordPress.
Het biedt veelal dezelfde functies als Yoast SEO, maar voegt er enkele interessante functies bij in zowel de gratis versie als de betalende versie. Daarbij speelt het ook in op de recente artificiële intelligentie hype.
Een ander verschil is dat je met Rank Math automatisch keywords bijhoudt. Dit kan bij Yoast SEO niet en zorgt ervoor dat je betalende tools zoals Ahrefs of Semrush minder nodig hebt.
Andere plugins die jouw SEO helpen op WordPress
– WP Rocket is all-in plugin om jouw website te versnellen en optimaliseren.
– NitroPack is een simpele plugin die jouw website versnelt.
– Smush comprimeert de afbeeldingen in jouw WordPress zodat de bestanden kleiner zijn en sneller laden.
– WebP Express zorgt ervoor dat jouw afbeelding als .webp geladen worden. Die zorgt voor minder grote bestanden en snellere laadtijden.
– Redirection helpt jouw redirections aan te maken. Deze vertellen aan zoekmachines dat een oude URL verandert is door een nieuwe of dat content van locatie is verandert.
– Broken Link Checker controleert jouw website op zowel interne als externe links die niet meer werken en helpt ze op te lossen.
Wat kost SEO in WordPress?
WordPress is als open source systeem gratis in gebruik en geniet van een actieve community die constant werkt aan de verbetering ervan.
Dit maakt dat veel plugins eveneens gratis zijn in gebruik en zo is dat ook bij SEO het geval.
De meeste opgenoemde plugins stellen je met hun gratis versie in staat om alle belangrijke zaken te doen. Denk hierbij aan het maken van sitemaps, toevoegen van keywords, schrijven van meta-tags, alttags, alsook beschrijvingen voor Google.
Wanneer je jouw website en SEO serieus neemt, kan het aangeraden zijn om enkele premium plugins te gebruiken of meer te investeren in jouw hosting. Dit zorgt voor snellere laadtijden, maar ook voor minder verschillende plugins.
Andere opties zoals het aanpassen van je permalink URL structuur zitten standaard in WordPress.
Het versnellen van jouw WordPress website
Via onze audits merken we dat websites vaak traag laden. Dit is bij WordPress ook het geval en is een vaak genoemd nadeel over het platform.
Omdat veel websites (onnodig) gebruik maken van veel onderdelen, zorgt dit voor het onnodig laden van veel lijnen code. Dit heeft direct invloed op jouw laadsnelheid.
Toch is het versnellen van jouw WordPress website niet moeilijk.
Allereerst moeten we kijken naar jouw hosting. Wanneer je hier een goedkoop plan hebt, kunnen we jouw WordPress website nog zoveel optimaliseren als we willen. Hij zal traag blijven laden.
Zodra je beschikt over kwalitatieve hosting, kunnen we in jouw WordPress omgeving de nodige versnellingen doorvoeren. De voornaamste hiervan zijn compressies en caching.
Met compressies bedoelen we het verkleinen van jouw website. Stel je hebt een foto op jouw homepage van 2MB, dan gaan we kijken om die afbeelding te verkleinen. Hiervoor bestaan tal van tools die automatisch geüploade foto’s zullen verkleinen.
Caching is dan weer onderdelen van jouw website en pagina’s opslaan zodat deze sneller laden. Ook kunnen we hierbij instellen dat enkel de eerste elementen laden, dat tekst voorrang krijgt, … en andere opties die je kunnen helpen.
Lees meer: Test de snelheid van jouw website: tips en tools
Lees meer: 7 tips om de snelheid van je website te verbeteren
Hoe groei je in SEO op WordPress?
Het groeien in SEO is op WordPress net hetzelfde als wanneer jouw site via iets anders is gebouwd. Je dient telkens de best mogelijke content te schrijven voor interessante zoekopdrachten. Wanneer je hierin slaagt en constant nieuwe content blijft toevoegen, zullen je SEO inspanningen resultaat opleveren.
Ook hier is het belangrijk om de resultaten in de gaten te houden en geregeld nieuwe experimenten aan te gaan. Voeg eens een extra pagina toe gericht op een zoekwoord of pas een oud artikel dat niet scoort aan.
Google Search Console kan hierbij helpen om inzicht te krijgen in jouw resultaten.
Samenvattend
Zoals je hoort, is SEO op WordPress niet bepaald anders of moeilijk. Er bestaan tal van gratis plugins waarmee je elk detail van zoekmachine optimalisatie kunt finetunen. Dit is veruit het grootste voordeel aan werken met WordPress.
Dit artikel werd geschreven door KNEET.
Wij zijn een Belgisch marketingbureau met een sterke focus op online marketing via kanalen zoals Facebook, Instagram, nieuwsbrieven en Google Ads. Daarnaast bouwen en optimaliseren we converterende websites en webshops.
Sinds 2016 kenden we al 100+ tevreden klanten in tal van sectoren.
Maken we binnenkort eens vrijblijvend kennis?
Mag KNEET je helpen?
Laat je gegevens na zodat we vrijblijvend kunnen praten over wat je reeds online doet.
Nieuwe website laten maken?
Wij maken sinds 2016 winstgevende websites & webshops voor tal van KMO’s, merken en ondernemers.