Skip links

WordPress uitgelegd: Alles wat je moet weten, de gids (2024)

- Wat is WordPress?
- Waarom zou je WordPress gebruiken?
- Wat zijn de nadelen van WordPress?
- Voor wie is WordPress?
- Kan je zelf een WordPress website maken?
- Kan je met WordPress ook een webshop bouwen?
- Wat kost een WordPress website laten maken?
- Wat kost een WordPress website in onderhoud?
- Wat kan je wel en niet met WordPress?
- Samenvattend

In de moderne online wereld is het bouwen van een website essentieel voor merken en bedrijven die online willen groeien. WordPress is een krachtig content management systeem dat miljoenen mensen over de hele wereld helpt om prachtige en functionele websites te creëren.

Deze gids biedt een diepgaand inzicht in WordPress. Van de voordelen en nadelen tot de kosten alsook de beperkingen en mogelijkheden: we behandelen alles wat je moet weten om de wereld van WordPress te begrijpen. Dus duik in deze gids en ontdek waarom WordPress de populairste keuze is voor website ontwikkeling.

Wat is WordPress?

WordPress is het populairste CMS (Content Management Systeem) ter wereld waarmee blogs, websites, webshops, fora, … gemaakt worden. Het werd in 2003 gelanceerd en evolueerde over de loop der jaren dankzij de open source community tot het go-to programma om sites mee te bouwen. 

Waarom zou je WordPress gebruiken?

Er zijn verschillende redenen waarom je WordPress zou moeten overwegen als je een website wilt laten maken. Hier zijn enkele belangrijke voordelen van het gebruik van WordPress:

 1. Gebruiksvriendelijkheid: WordPress heeft een intuïtieve interface en een gebruiksvriendelijk dashboard, zelfs voor mensen zonder technische kennis. Het biedt een eenvoudige manier om inhoud toe te voegen, pagina’s te bewerken en media te beheren. Onze klanten zijn unaniem tevreden over hoe ze zelf inhoud toevoegen, aanpassen of een webshop kunnen beheren.
 2. Flexibiliteit: De WordPress community is de grootste waardoor er talloze plugins beschikbaar zijn waarmee je functionaliteit kunt toevoegen. Wil je een koppeling met een programma? De kans bestaat dat deze er reeds is. Wil je morgen een nieuwe taal toevoegen, dan zijn daar ook veel mogelijkheden voor. Wil je iets complex? Dan kan je via eigen code alles aanpassen.
 3. Schaalbaarheid: WordPress kan meegroeien met je behoeften. Of je nu een kleine website of een uitgebreide webshop wilt bouwen, WordPress biedt de mogelijkheid om je site uit te breiden en aan te passen naarmate je groeit.
 4. Actieve gemeenschap en ondersteuning: WordPress heeft een grote en actieve gemeenschap van gebruikers en ontwikkelaars over de hele wereld. Dit betekent dat er altijd ondersteuning beschikbaar is via forums en documentatie. Bovendien wordt WordPress regelmatig bijgewerkt met nieuwe functies en beveiligingspatches. Met dat WordPress zo gekend is, kan je overal wel partijen vinden die ermee kunnen werken. Let wel op voor cowboys!
 5. SEO-vriendelijkheid: WordPress biedt verschillende ingebouwde functies en plugins om je te helpen je website te optimaliseren voor zoekmachines. Je kunt titels, metabeschrijvingen en URL-structuren aanpassen, evenals geavanceerde SEO-plugins gebruiken om je positie in zoekresultaten te verbeteren.
 6. E-commerce mogelijkheden: Met WordPress kun je ook een volwaardige webshop bouwen. Met behulp van speciale e-commerce-plugins, zoals WooCommerce, kun je producten toevoegen, betalingen accepteren en je winkel beheren.

Kortom, tal van voordelen!

Wat zijn de nadelen van WordPress?

Hoewel WordPress een krachtig en veelzijdig platform is, zijn er ook enkele nadelen waar je rekening mee moet houden. Wij zullen ons focussen op de nadelen wanneer je een site in WordPress laat bouwen bij een webbureau:

 1. Onderhoud en updates: WordPress vereist regelmatig onderhoud en updates om de beveiliging en functionaliteit te behouden. Het up-to-date houden van thema’s, plugins en de WordPress-kern kan tijdrovend zijn, maar tevens ook complex wanneer je geen idee hebt over de gevolgen, eventuele conflicten of back-ups hebt gemaakt. Gelukkig hebben wij hier een dienst voor.
 2. Beveiligingsrisico’s: Omdat WordPress zo’n populair platform is, is het vaak een doelwit voor hackers. Als je geen beveiligingsmaatregelen neemt, loop je het risico op inbreuken en malware-infecties. Het is belangrijk om sterke wachtwoorden te gebruiken, regelmatig back-ups te maken en beveiligingsplugins te installeren. Gelukkig hebben wij ook hier een dienst voor.
 3. Leercurve: Hoewel WordPress relatief gebruiksvriendelijk is, kan het toch enige tijd en moeite kosten om vertrouwd te raken met de interface en functionaliteiten. Als je geen ervaring hebt met WordPress of websites in het algemeen, kan de leercurve aanvankelijk steil lijken.
  Wij zitten met onze klanten samen en overlopen de acties die zij willen uitvoeren zodat je als klant overweg kunt met jouw website of webshop.
 4. Thema- en plugin-compatibiliteit: Niet alle thema’s en plugins zijn goed gecodeerd of worden regelmatig bijgewerkt. Dit kan leiden tot compatibiliteitsproblemen met andere thema’s of plugins, wat kan resulteren in fouten of conflicten in de functionaliteit van je website. Goed onderhoud is dus meer dan essentieel!
 5. Cowboys: WordPress is bijzonder populair waardoor je veel partijen vindt die er mee ‘kunnen werken’. Helaas wilt dit niet zeggen dat alle partijen dit even goed doen, laat staan volgens de regels van de kunst. Informeer je daarom goed zodat je gaat voor een investering en niet voor een kost. Pas echt op voor cowboys!

Hoewel deze nadelen bestaan, kunnen de meeste ervan worden overwonnen met de juiste kennis, planning en onderhoud. Kiezen voor een goede webpartner, helpt je hierbij!

Voor wie is WordPress?

WordPress raden wij al onze klanten aan. Het zou maar stom zijn dat we iets anders aanraden dan het meeste gebruikte CMS. In 2022 bestond nl. 43% van het internet uit WordPress websites. Het is met andere woorden voor iedereen een goede keuze!

Wanneer wij websites of webshops bouwen voor onze klanten geven deze voordelen vaak de doorslag.

Kan je zelf een WordPress website maken?

Kan je zelf een huis bouwen? Tuurlijk, maar is dat wel een goed idee?

Wij maken websites en webshops voor onze klanten en dat doen we in WordPress. Indien je zelf technisch genoeg bent en de tijd eraan wilt spenderen dan kan je uiteraard zelf aan de slag met een WordPress site van eigen makelij.

Kan je met WordPress ook een webshop bouwen?

Jazeker! WordPress heeft Woocommerce, wat het e-commerce gedeelte voor zijn rekening neemt. Deze plugin zorgt ervoor dat je van elke website in WordPress een e-commerce webshop kunt maken. 

Ook dit is gratis en open-source.

Wat kost een WordPress website laten maken?

Een professionele WordPress website of webshop laten maken hangt af van de complexiteit die jouw project heeft. Hier kunnen tevens ook extra diensten aan te pas komen zoals het uitwerken van een huisstijl, logo, bedenken van een naam, persona onderzoek, …

Naast de grootte van het project hangt het ook af van wie dit uitvoert. In België kan je kantoren vinden die dit voor enkele duizenden euro’s doen tot enkele tienduizenden euro’s. Het loont dus om met meerdere in contact te gaan vooraleer je een beslissing neemt.

Wat kost een WordPress website in onderhoud?

Naast de initiële investering van het bouwen, zijn er ook nog een deel eventuele lopende kosten verbonden aan je (WordPress) site. Zo heb je bij elke website een jaarlijkse kost voor jouw domeinnaam, mailadressen, hosting, back-ups, etc. Wij bieden hiervoor een dienst aan die jou op twee oren laten slapen.

Afhankelijk van hoe een WordPress website is gebouwd, kan het zijn dat er bepaalde elementen zoals plugins, thema’s of onderdelen zijn gebruikt die premium (betalend) zijn. Deze komen meestal met een licentie en bijgevolg ook met een kostenplaatje. Let hier wel op voor de cowboys uit onze industrie!

Wat kan je wel en niet met WordPress?

Met WordPress kan je in feite alles!
Welk idee je ook hebt, welke complexe integratie of welk design je voor ogen hebt. Met WordPress kan je alle kanten op voor jouw website of webshop.

Samenvattend

Nieuwsbrieven zijn een belangrijke tool in je marketingarsenaal om huidige contacten te informeren en te converteren met goede informatie. Dit doe je best op een regelmatige basis met verschillende onderwerpen en call-to-actions. 

Je zet best je website in gang om je lijst met adressen organisch te laten groeien, maar een goede CRM doet al veel. Hoe meer adressen je hebt, hoe goedkoper het wordt en hoe groter je effect.

Mag KNEET je helpen?

Laat je gegevens na zodat we vrijblijvend kunnen praten over wat je reeds online doet.