Skip links

Waarom je beter niet met dropshipping begint! (2024)

Gepubliceerd op 28 februari 2024

- Wat is dropshipping?
- Is dropshipping een scam?
- Is dropshipping toegelaten in België & Nederland?
- Kan dropshipping op bol.com of Amazon?
- Hoe begin je met dropshipping?
- Hoe herken je dropshipping als consument?
- Samenvattend

Als marketingbureau komen we vaak in contact met enthousiastelingen die verleid zijn door de ogenschijnlijke eenvoud van dropshipping. Het idee van ‘makkelijk online geld verdienen’ trekt veel mensen aan, maar de realiteit is vaak anders. Veel beginnende ondernemers starten zonder succes, gelokt door guru’s die meer geïnteresseerd zijn in het verkopen van cursussen dan in het bieden van echte waarde. 

In dit artikel duiken we in de ware aard van dropshipping, de valkuilen, en waarom je misschien beter een ander pad kunt kiezen voor jouw online business avontuur.

Wat is dropshipping?

Dropshipping is een bedrijfsmodel waarbij je producten verkoopt zonder deze op voorraad te hebben. Wanneer een klant bij jou bestelt, koop je het product van een derde partij, die het vervolgens direct naar je klant stuurt. Dit klinkt aantrekkelijk omdat het de noodzaak om zelf voorraad te beheren en de logistiek te regelen, elimineert.
Echter, wat op papier als een eenvoudige winstformule lijkt, kent in de praktijk veel uitdagingen waardoor er zelden winst overblijft.

Is dropshipping een scam?

Dropshipping op zich is geen scam; het is een legitiem bedrijfsmodel. Maar de manier waarop het vaak wordt gepresenteerd, met beloftes van snelle rijkdom zonder veel inspanning, schept verkeerde verwachtingen. Veel zogenaamde ‘guru’s’ verkopen dure cursussen die gouden bergen beloven, maar in werkelijkheid is succes niet zo gegarandeerd als wordt voorgespiegeld.

Men mag nooit vergeten dat een webshop op zich al een ontzettend moeilijk bedrijfsmodel is. Veel reeds bekende merken slagen er vaak zelf niet in om hun eigen webshop winstgevend te maken. 

Lees meer: 7 redenen waarom een webshop beginnen geen goed idee is

Is dropshipping toegelaten in België & Nederland?

In zowel België als Nederland is dropshipping toegestaan, maar er zijn strikte regels en voorschriften waaraan je moet voldoen, vooral met betrekking tot consumentenrechten. Je bent bijvoorbeeld verantwoordelijk voor de levering en de kwaliteit van het product, ook al heb je het nooit in handen gehad.

In praktijk zien we dat dropshipping vaak in een ‘grijze’ zone vallen waarbij de wetgeving vaak te kort komt en consumenten ‘pech’ hebben.

Kan dropshipping op bol.com of Amazon?

Ja, dropshipping is mogelijk op platforms zoals bol.com en Amazon. Echter, deze platforms hebben strikte regels voor verkopers, inclusief zij die aan dropshipping doen. Je moet aan hoge service-eisen voldoen, en veel beginners onderschatten de complexiteit en kosten die hiermee gepaard gaan.

Ook moet je op dergelijke marktplaatsen adverteren om je product zichtbaarder te maken.

Hoe begin je met dropshipping?

Om te beginnen met dropshipping, moet je eerst een niche kiezen, leveranciers vinden, en een verkoopplatform (webshop en/of marktplaats) opzetten. Maar de cruciale stap die vaak over het hoofd wordt gezien, is het opbouwen van een sterk merk en het investeren in marketing. Zonder deze, zul je moeite hebben om je te onderscheiden in een zeer competitieve markt.

De uitdaging bij dropshipping is om goedkope conversies te behalen via online marketing. Je verkoopt nl. een product aan prijs x op je webshop dat je na een bestelling aankoopt aan prijs y bij de leverancier.
Het prijsverschil is de marge waarmee je via online marketing een verkoop mee moet genereren en je andere kosten van moet betalen.
Dit is vaak het struikelblok, want marketing is niet zo simpel als het lijkt.

Hoe herken je dropshipping als consument?

Als consument kun je dropshipping herkennen aan langere levertijden, verschillende producten die in aparte pakketjes komen, of aan het retourbeleid. Veel dropshippers werken direct met leveranciers uit landen zoals China, wat de leveringstijden aanzienlijk kan verlengen.

Helaas is het dan al te laat. Dropshipping herkennen voor je tot betalen overgaat is moeilijker als je niet bent opgegroeid in de online wereld. Vaak gebruiken ze marketing die niet ‘echt’ zijn. Denk aan gedubde video’s die erg pusherig en ‘verkoperig’ overkomen. De marketing zal ook vaak gaan over het product zelf en niet zozeer over het merk.

Samenvattend

Dropshipping lijkt misschien een aantrekkelijke optie voor diegenen die snel en met weinig investering een online business willen starten. Maar, zoals we hebben besproken, kent het model serieuze uitdagingen. Het bouwen van een echt merk, het investeren in een eigen webshop, en het opzetten van effectieve marketingcampagnes zijn essentieel voor langdurig succes. 

In plaats van te zoeken naar de snelle winst van dropshipping, moedigen we je aan om te investeren in duurzamere en waardevollere bedrijfsmodellen. Als marketingbureau zien we dagelijks het verschil tussen degenen die kiezen voor een diepgaande aanpak versus degenen die snelle oplossingen najagen. Bouw iets echts, iets dat blijft; dat is de sleutel tot succes in de online wereld.

Dit artikel werd geschreven door KNEET.

Wij zijn een Belgisch marketingbureau met een sterke focus op online marketing via kanalen zoals Facebook, Instagram, nieuwsbrieven en Google Ads. Daarnaast bouwen en optimaliseren we converterende websites en webshops.
Sinds 2016 kenden we al 100+ tevreden klanten in tal van sectoren.

Maken we binnenkort eens vrijblijvend kennis?

Mag KNEET je helpen?

Laat je gegevens na zodat we vrijblijvend kunnen praten over wat je reeds online doet.

    Nieuwe website laten maken?

    Wij maken sinds 2016 winstgevende websites & webshops voor tal van KMO’s, merken en ondernemers.

    MEER INFO