Skip links

Test de snelheid van jouw website: tips en tools

Gepubliceerd op 18 april 2023

- Google Pagespeed
- Pingdom
- GTmetrix
- Samenvattend

De snelheid van een website of webshop is van cruciaal belang voor de gebruikerservaring en de conversieratio’s. Wanneer een website te traag is, zullen bezoekers snel afhaken.

Daarom is het belangrijk om de snelheid van jouw website te meten en te optimaliseren waar nodig. In dit artikel gaan we kijken naar drie tools die je gratis kunt gebruiken om de snelheid van jouw website te meten.

Google Pagespeed

Pagespeed Insights is een gratis tool van Google die je kunt gebruiken om de snelheid van jouw website te meten. Het biedt je een overzicht van de prestaties van jouw site op desktop en mobiel, inclusief een score tussen 0 en 100. Hoe hoger de score, hoe beter de prestaties van jouw website. De tool biedt ook aanbevelingen om de prestaties te verbeteren, inclusief optimalisaties voor afbeeldingen, JavaScript en CSS.

Om Pagespeed Insights te gebruiken, ga je naar https://pagespeed.web.dev/ en voer je de URL van jouw website in. De tool analyseert de prestaties van jouw website en geeft na even laden een score met aanbevelingen om de prestaties te verbeteren. Het is belangrijk op te merken dat de score van Pagespeed Insights slechts één factor is bij het meten van de snelheid van jouw website. Het is altijd raadzaam om andere tools te gebruiken om een vollediger beeld te krijgen van de prestaties van jouw website.

Google PageSpeed

Pingdom

Pingdom is een populaire tool voor het testen van de snelheid van jouw website. Het biedt een overzicht van de laadtijd van jouw website, de grootte van de pagina, het aantal aanvragen aan de server alsook andere parameters. Je kunt ook zien hoe jouw website presteert in verschillende delen van de wereld. Dit kan interessant zijn voor internationale websites.

Om Pingdom te gebruiken, surf je naar https://tools.pingdom.com/ en voer je de URL van jouw website in. De tool analyseert de prestaties van jouw website en geeft je een overzicht van de laadtijd en andere prestatiegegevens. Het biedt ook aanbevelingen om de prestaties te verbeteren.

Pingdom website snelheid

GTmetrix

GTmetrix is een uitgebreide tool voor het testen van de snelheid van jouw website. Het biedt een gedetailleerd overzicht van de prestaties van jouw website, inclusief laadtijd, paginagrootte, aantal HTTP-verzoeken en andere prestatiegegevens. Je kunt ook zien hoe jouw website presteert in verschillende delen van de wereld en op verschillende apparaten.

Om GTmetrix te gebruiken, surf je naar https://gtmetrix.com/ en voer je de URL van jouw website in. De tool analyseert de prestaties van jouw website en geeft een gedetailleerd overzicht van de laadtijd en andere prestatiegegevens. Het biedt ook aanbevelingen om de prestaties te verbeteren, inclusief optimalisaties voor afbeeldingen, JavaScript en CSS.

GTmetrix website snelheid

Samenvattend

Door gebruik te maken van bovenstaande tools krijg je een duidelijk beeld hoe jouw website of webshop scoort op vlak van laadsnelheid.

Het is aan te raden om regelmatig de prestaties van jouw website te monitoren en te blijven werken aan verbeteringen. Kleine wijzigingen in de code of het veranderen van niet geoptimaliseerde afbeeldingen kunnen een groot verschil maken in de laadsnelheden van jouw website.

Het meten en optimaliseren van de snelheid van jouw website is dus een doorlopend proces, maar het kan een grote impact hebben op de gebruikerservaring en de conversieratio’s van jouw website.

Dit artikel werd geschreven door KNEET.

Wij zijn een Belgisch marketingbureau met een sterke focus op online marketing via kanalen zoals Facebook, Instagram, nieuwsbrieven en Google Ads. Daarnaast bouwen en optimaliseren we converterende websites en webshops.
Sinds 2016 kenden we al 100+ tevreden klanten in tal van sectoren.

Maken we binnenkort eens vrijblijvend kennis?

Mag KNEET je helpen?

Laat je gegevens na zodat we vrijblijvend kunnen praten over wat je reeds online doet.

    Nieuwe website laten maken?

    Wij maken sinds 2016 winstgevende websites & webshops voor tal van KMO’s, merken en ondernemers.

    MEER INFO