Skip links

Test de snelheid van jouw website: tips en tools

- Google Pagespeed
- Pingdom
- GTmetrix
- Samenvattend

De snelheid van een website of webshop is van cruciaal belang voor de gebruikerservaring en de conversieratio’s. Als een website te traag is, zullen bezoekers snel afhaken.

Daarom is het belangrijk om de snelheid van jouw website te meten en te optimaliseren waar nodig. In dit artikel gaan we kijken naar drie tools die je gratis kunt gebruiken om de snelheid van jouw website te meten.

Google Pagespeed

Pagespeed Insights is een gratis tool van Google die je kunt gebruiken om de snelheid van jouw website te meten. Het biedt je een overzicht van de prestaties van jouw website op desktop en mobiel, inclusief een score tussen 0 en 100. Hoe hoger de score, hoe beter de prestaties van jouw website. De tool biedt ook aanbevelingen om de prestaties te verbeteren, inclusief optimalisaties voor afbeeldingen, JavaScript en CSS.

Om Pagespeed Insights te gebruiken, ga je naar https://pagespeed.web.dev/ en voer je de URL van jouw website in. De tool analyseert de prestaties van jouw website en geeft na even laden een score met aanbevelingen om de prestaties te verbeteren. Het is belangrijk op te merken dat de score van Pagespeed Insights slechts één factor is bij het meten van de snelheid van jouw website. Het is altijd raadzaam om andere tools te gebruiken om een vollediger beeld te krijgen van de prestaties van jouw website.

Pingdom

Pingdoom is een populaire tool voor het testen van de snelheid van jouw website. Het biedt een overzicht van de laadtijd van jouw website, de grootte van de pagina, het aantal aanvragen aan de server alsook andere parameters. Je kunt ook zien hoe jouw website presteert in verschillende delen van de wereld. Dit kan interessant zijn voor internationale websites.

Om Pingdom te gebruiken, surf je naar https://tools.pingdom.com/ en voer je de URL van jouw website in. De tool analyseert de prestaties van jouw website en geeft je een overzicht van de laadtijd en andere prestatiegegevens. Het biedt ook aanbevelingen om de prestaties te verbeteren.

GTmetrix

GTmetrix is een uitgebreide tool voor het testen van de snelheid van jouw website. Het biedt een gedetailleerd overzicht van de prestaties van jouw website, inclusief laadtijd, paginagrootte, aantal HTTP-verzoeken en andere prestatiegegevens. Je kunt ook zien hoe jouw website presteert in verschillende delen van de wereld en op verschillende apparaten.

Om GTmetrix te gebruiken, surf je naar https://gtmetrix.com/ en voer je de URL van jouw website in. De tool analyseert de prestaties van jouw website en geeft een gedetailleerd overzicht van de laadtijd en andere prestatiegegevens. Het biedt ook aanbevelingen om de prestaties te verbeteren, inclusief optimalisaties voor afbeeldingen, JavaScript en CSS.

Samenvattend

Door gebruik te maken van bovenstaande tools krijg je een duidelijk beeld hoe jouw website scoort op vlak van laadsnelheid.

Het is aan te raden om regelmatig de prestaties van jouw website te monitoren en te blijven werken aan verbeteringen. Kleine wijzigingen in de code of het veranderen van niet geoptimaliseerde afbeeldingen kunnen een groot verschil maken in de laadsnelheden van jouw website.

Het meten en optimaliseren van de snelheid van jouw website is dus een doorlopend proces, maar het kan een grote impact hebben op de gebruikerservaring en de conversieratio’s van jouw website.

Mag KNEET je helpen?

Laat je gegevens na zodat we vrijblijvend kunnen praten over wat je reeds online doet.