Skip links

Hoeveel kost een website? Of webshop? Prijzen en opties 2024

Gepubliceerd op 1 augustus 2023

- Zelfgemaakte website
- Budget website ‘verkopers’
- Freelancers
- Agency
- Welke partij kies je om jouw website te maken?
- Bijkomende kosten bij een website
- Samenvattend

Hoeveel kost een website laten maken nou echt? Het is dé standaard vraag die we krijgen, maar die is moeilijk zomaar te beantwoorden. Het komt altijd neer op: ‘Het hangt ervan af’. Zo hebben de functies en wensen van jouw website of webshop meteen invloed op de prijs, maar is de partij die het maakt ook een belangrijke parameter. 

In dit artikel doen we ons best om bedragen en schattingen te geven, alsook duidelijkheid over de kosten bij een website of webshop laten maken. Zo kan jij een gewapend met deze informatie de juiste partij kiezen.

Laat het echter wel duidelijk zijn dat dit ruwe schattingen blijven en dat er nog altijd 1001 cowboys rondlopen. Ga daarom altijd in dialoog met verschillende partijen en vergelijk de voorstellen, offertes en bekijk hun referenties.

Zelfgemaakte website (€250 – €500 / jaar)

Er bestaat natuurlijk altijd de optie om zelf een website te maken. Tegenwoordig bestaan er voldoende tools en online platformen waarmee je zelf aan de slag kunt gaan. De meeste tools bieden een maandtarief of jaartarief aan waarmee je relatief ‘goedkoop’ af bent.

Tools zoals Wix, Squarespace of Shopify kunnen zo aanlokkelijk lijken, maar zijn vaak duurder dan je initieel dacht. Ze lokken je met goedkope formules, maar op den duur kost het je toch veel. Zeker wanneer je extra zaken wilt inbouwen of verder wilt groeien met je website of webshop.

Het grootste nadeel is vaak het gebrek aan maatwerk, bepaalde integraties en de mogelijkheid om de website zelf in eigendom te hebben. Je huurt nl. een website die je zelf maakt op hun platform. Je bent dus afhankelijk van deze partij om binnen hun ecosysteem te werken. Zijn er zaken die niet kunnen of niet presteren zoals je wilt, dan is dat jammer. Dit noemen we ook wel closed source systemen.

Budget website ‘verkopers’ (€500 – €1500)

Net zoals online platformen waarmee je zelf aan de slag kunt gaan, vinden we in België en Nederland steeds vaker dergelijke bedrijven.
Wees hier ontzettend voor op je hoede. Als het er uitziet zoals een eend en het kwakt zoals een eend, dan is het waarschijnlijk een eend. Met andere woorden, pas op voor de cowboys van onze sector. 

Wanneer je wat dieper kijkt naar deze bedrijven, werken zij vaak aan veel te lage (start)prijs of via een jaarlijkse huurbasis. Op deze manier kan je ook duur uitkomen na enige tijd. De kwaliteit is vaak ook ondermaats en maatwerk kan je eveneens vergeten. Deze partijen werken vaak met kant-en-klare thema’s waarbij je soms nog zelf de inhoud moet aanleveren.

Dit valt dus te vergelijken met de optie waarbij je zelf de website maakt.

Freelancers (€2000 – €5000)

Een freelance webdesigner is een expert die op zelfstandige basis websites of webshops maakt. Deze zullen meestal een stuk goedkoper zijn dan een volwaardig agency maar kunnen dan wel inboeten op kwaliteit en opties voor maatwerk. 

Er zijn echter 1001 freelancers. Het hangt er dus vanaf wie je voor je hebt.

Agency (€10 000 – € 50 000+ …)

Een agency is een bedrijf dat professioneel websites en webshops bouwt, maar ook andere diensten aanbiedt die je online nodig hebt voor jouw bedrijf of merk. Denk hierbij aan SEO, online marketing, Google Ads, een logo, huisstijl, etc. 

In zo’n agency bedrijf heb je vaak verschillende experts die samenwerken aan jouw webproject. 

Echter heb je hier helaas ook veel cowboys en kan het zelf zijn dat jouw website finaal door een freelancer gemaakt wordt in onderaanneming of door een goedkope stagiair. Sommige agencies werken met hun eigen CMS systemen waardoor je nog altijd ‘gegijzeld’ kunnen zijn door een closed source systeem. We hebben al veel verhalen gehoord en het doet ons steeds weer pijn. Gelukkig zijn er ook altijd faire en eerlijke bedrijven die in open source systemen zoals WordPress werken.

De meeste agencies starten niet voor minder dan 10 000 euro of meer. Al zijn er ook ‘grote’ agencies die hier nog een pak bij durven vragen. Ook hier zijn er veel bedrijven en hangt het er dus vanaf. 

Welke partij kies je om jouw website te maken?

Zoals steeds is het belangrijk dat jij als klant alles begrijpt en alles in handen hebt. Zodat je niet afhankelijk bent van één partij, één platform of één persoon. Dit is zo het geval wanneer je zelf jouw site wilt bouwen, maar evengoed bij een freelancer of een marketingbureau

Wij maken het onze klanten altijd heel duidelijk wat ze krijgen voor hun prijs en wat daarbij hoort. Maar evengoed wat in de toekomst nog allemaal kan. Een bedrijf verandert altijd en een website moet dit kunnen reflecteren. Wie weet wil je na twee jaar een extra taal toevoegen aan jouw website. Dan wilt je natuurlijk niet dat je een dure rekening krijgt.

Dat is waarom we iedereen altijd een open source systeem zoals WordPress aanraden. Wanneer je hiervoor kiest, kan je makkelijk zelf je website aanpassen voor kleine zaken zoals foto’s, menukaart of teksten. En nog veel belangrijker: je kan verschillende partijen hieraan laten werken. Zo ben je nooit afhankelijk van één partij.

Je kan uiteraard ook steeds bij ons terecht voor jouw (nieuwe) website of webshop. Kom gerust eens praten met ons!

Bijkomende kosten bij een website

Naast de (hopelijk) eenmalige investering van jouw website of webshop zijn er nog tal van andere kosten die maandelijks of jaarlijks terug kunnen komen. 

Hieronder vallen jouw domeinnaam, mailbox en hosting. Ook hier verschillen de prijzen afhankelijk van jouw situatie en noden.

Hiernaast zijn er ook nog andere kosten afhankelijk van jouw site. Zo kan je kiezen voor een betaalde livechat applicatie of een betaalde integratie zoals Leadinfo, Resengo of iets anders. 

Een website of webshop is verder ook nooit af. Je voegt nieuwe content toe, beelden, vacatures, producten en diensten. Dit kan je gedeeltelijk zelf doen en leren we onze klanten. Je kan dit ook laten uitvoeren en dan loopt dit meestal via uurtarief. 

Verdere diensten die je kunt nodig hebben bij een website zijn SEO, online marketing en Google Ads

Samenvattend

Het hangt er dus vanaf!

Gewapend met deze informatie kan je hopelijk al wat beter inschatten welke opties voor jou interessant lijken en welke niet. Zoals steeds loont het om verschillende partijen te contacteren en offertes te vergelijken.

Dit artikel werd geschreven door KNEET.

Wij zijn een Belgisch marketingbureau met een sterke focus op online marketing via kanalen zoals Facebook, Instagram, nieuwsbrieven en Google Ads. Daarnaast bouwen en optimaliseren we converterende websites en webshops.
Sinds 2016 kenden we al 100+ tevreden klanten in tal van sectoren.

Maken we binnenkort eens vrijblijvend kennis?

Mag KNEET je helpen?

Laat je gegevens na zodat we vrijblijvend kunnen praten over wat je reeds online doet.

    Nieuwe website laten maken?

    Wij maken sinds 2016 winstgevende websites & webshops voor tal van KMO’s, merken en ondernemers.

    MEER INFO