Skip links

Waarom een website via Wix nooit een goed idee is!

Gepubliceerd op 23 augustus 2023

- Wat is Wix wel en niet?
- Wat kost Wix?
- Waarom is Wix zo populair?
- De nadelen van Wix
- Wanneer is Wix wel een goede oplossing?
- Samenvattend

Je overweegt om zelf een website te maken? Dan is de kans groot dat je bij Wix terecht bent gekomen. 

Als marketingbureau bouwen wij reeds meer dan 10 jaar websites en webshops voor allerlei klanten. We hebben dan ook rechtstreeks de opmars van dergelijke platformen als Wix, Shopify, Squarespace kunnen ervaren. 

In dit blogartikel geven we graag enkele tegenargumenten om je te waarschuwen alvorens je met Wix aan de slag gaat.

Wat is Wix wel en niet?

Wix is een online webdesign systeem waarmee je zelf ‘gemakkelijk’ je eigen website of webshop maakt en beheert. Door de jaren heen is het sterk gegroeid door veel grote campagnes met internationale sterren.

Het bedrijf is beursgenoteerd en zit momenteel op 5 miljard dollar marktwaarde. Uit de laatste cijfers zien we dat het jaar na jaar groeit op inkomsten vlak.

Momenteel zijn er iets meer dan 10 miljoen websites gemaakt met Wix. Met andere woorden is het big business.

Een website maken via Wix wilt helaas niet zeggen dat de website van jou is. Op Wix betaal je voor het gebruik van hun systeem en wanneer je van Wix wilt gaan, is jouw website ook meteen offline. 

Dit is mede ook waarom het zo geliefd is op de beurs. Eens iemand klant wordt bij Wix en daar zijn website mee bouwt, is de drempel om er van af te stappen erg groot. Hierdoor kunnen ze rekenenen op grote sommen geld maand na maand.

Dit zien we ook bij andere closed source systemen zoals Shopify of SquareSpace en staat in schril contrast met WordPress wat wel open source is en pakken meer vrijheid geeft.

Wat kost Wix?

Wix profileert zich net zoals andere webdesign systemen zoals Shopify en SquareSpace graag als ‘goedkoop’.

Zo lezen we dat we voor 29 euro per maand al vertrokken zijn. Echter is dit de prijs wanneer je meteen per jaar betaalt en kunnen hier nog tal van extra kosten bij komen.

Dit kan het geval zijn voor je domeinnaam, maar even goed voor je mailadressen.

Hetzelfde zien we in hun appstore. Wil je extra functies toevoegen aan jouw website zoals bv. een pop-up, dien je hiervoor een betalende app voor te gebruiken.

Waarom is Wix zo populair?

Wix is populair naargelang wie het zegt en wie er baat bij heeft. Wanneer je marketingbureau’s zoals ons vraagt over hun mening van een closed source systeem zoals Wix zal er zelden iets positiefs komen.

Dit is niet omdat we bang zijn van deze systemen, maar omdat ze gewoon veel tekortkomingen hebben. 

Wanneer je online kijkt, vind je tal van positieve artikelen en reviews. Wat hier zou moeten opvallen is dat deze allemaal baat hebben met jou te overtuigen om met Wix aan de slag te gaan.
Wix deelt namelijk hoge referral bedragen uit omdat een klant maandelijks geld zal opbrengen. Dit zorgt ervoor dat je tal van positieve reclame online vindt die Wix aanraden. Net omdat ze er zelf aan verdienen.

De nadelen van Wix

Er zijn veel nadelen verbonden aan Wix, we duiken er meteen in.

1) Je bent geen eigenaar van de website

We zijn unaniem dat een nieuwe website een investering is. Het (laten) maken van een nieuwe site kost veel tijd, energie, denkwerk en noem maar op. Daarom moet die ook jaren mee gaan en moet je er steeds aan kunnen verder werken. Je wilt niet elk jaar opnieuw beginnen.

Bij een closed source systeem zoals Wix is, valt deze vrijheid wat in het water. Je moet kiezen voor de opties die Wix je aanbiedt. Wil je iets anders, dan moet je van Wix afstappen en verlies je ook je website.

2) Je bent beperkt in aanpassingen

Met dat je geen eigenaar bent van de website, kan je niet buiten het ecosysteem van Wix. Dit kan voor beperkingen zorgen op vlak van integraties, maar even goed op functies die je wilt doorvoeren of bij het design.

Normaal gezien zijn er geen marketingbureau’s die werken aan een Wix website, omdat deze gewoon geen vrijheid of maatwerk mogelijk maken. Wil je jouw knoppen anders? Wil je teksten in een specifiek lettertype? Wil je een speciale functie in jouw webshop? In de meeste gevallen zal het kinnenkloppen worden.

3) Er zijn verstopte kosten

Naast de maandelijkse kosten om Wix te mogen gebruiken, kunnen er ook kosten bijkomen voor de domeinnaam en mailadressen.

Net zoals Shopify heeft Wix ook een rijkgevulde appstore met extra applicaties die jouw website of webshop uitbreiden. Helaas komen veel van deze apps met een prijskaartje per maand.

4) Het oogt goedkoop

Een website gebouwd met Wix of een ander closed source systeem kan je herkennen aan subtiele eigenschappen, maar oogt over het algemeen goedkoop.

Dit komt vaak omdat er weinig tot geen maatwerk mogelijk is. Dit resulteert vervolgens in rare onderverdelingen, pagina-indeling, modules, opbouw, etc. waardoor je als bezoeker geen vertrouwen krijgt in het bedrijf.

5) De klantenservice hapert

Zit je met een probleem dan kan je enkel terecht bij Wix zelf.

Over de jaren heen zijn de reviews verbeterd, maar het blijkt nog altijd erg moeilijk om in contact te komen met Wix voor raad en advies.

Bijkomend is dat de meeste marketingbureau’s zich niet bezighouden met Wix. Hierdoor ben je gericht op je eigen kunnen. Uit onze ervaring en audits weten we dat websites dan vaak niet voldoende ge-update worden. Een externe partner kan hier veel mee helpen.

6) Mobielvriendelijkheid laat te wensen over

Een website maken gebeurt in Wix via één van de ruim 800 verschillende thema’s. Bij Wix worden deze intern gemaakt, waardoor veel thema’s niet up to date zijn met webdesign trends.

Voeg hier aan toe dat er weinig aanpasbaarheid is en je eindigt veelal met websites die niet 100% werken op mobiel.
Zo zou je bepaalde elementen anders moeten kunnen instellen afhankelijk van het apparaat van de bezoeker bv. een video op desktop en een afbeelding op mobiel.

7) De SEO staat nog niet op punt

Een groot en gekend probleem bij Wix was het ontbreken van SEO mogelijkheden. Sinds enige tijd is het platform met die kritiek aan de slag gegaan en heeft het tal van functies toegevoegd waardoor je jouw website beter kunt optimaliseren voor de zoekmachines.

Zelfs integraties met de Google Search Console kunnen met één klik.

Wix heeft zelf een podcast over SEO.

Wanneer is Wix wel een goede oplossing?

Zoals je merkt, zijn wij als marketingbureau erg kritisch over Wix. Al zijn er wel situaties waarbij we het gebruik van Wix kunnen begrijpen.

Stel je moet snel een website hebben omdat je jouw bedrijf start, dan is Wix een goede tijdelijke oplossing. Met de nadruk op tijdelijk. Echter zijn er ook andere goedkope oplossingen om een beginner website mee te laten maken.

Samenvattend

We raden sterk aan om je af te vragen wat je verwacht van je huidige website. Wanneer je wilt dat jouw site een sales machine wordt voor leads en waarbij je sterk inzet op online marketing, dan is Wix allesbehalve een goed idee.

Wil je gewoon een website, omdat je er één moet hebben, dan valt er iets voor te zeggen.

Dit artikel werd geschreven door KNEET.

Wij zijn een Belgisch marketingbureau met een sterke focus op online marketing via kanalen zoals Facebook, Instagram, nieuwsbrieven en Google Ads. Daarnaast bouwen en optimaliseren we converterende websites en webshops.
Sinds 2016 kenden we al 100+ tevreden klanten in tal van sectoren.

Maken we binnenkort eens vrijblijvend kennis?

Mag KNEET je helpen?

Laat je gegevens na zodat we vrijblijvend kunnen praten over wat je reeds online doet.





    Nieuwe website laten maken?

    Wij maken sinds 2016 winstgevende websites & webshops voor tal van KMO’s, merken en ondernemers.

    MEER INFO