7 veelgestelde vragen met antwoorden over WordPress
Gepubliceerd op 8 november 2023
WordPress is een van de meest populaire contentmanagementsystemen (CMS) ter wereld, gebruikt door miljoenen websites. Het staat bekend om zijn flexibiliteit, gebruiksgemak en uitgebreide functies die het een topkeuze maken voor zowel beginners als ervaren webontwikkelaars.
In dit artikel beantwoorden we enkele van de meest gestelde vragen over WordPress, zodat je een beter begrip krijgt van wat het is, wat je ermee kunt doen, en hoe je ermee aan de slag kunt gaan.
1) Wat is WordPress?
WordPress is een open-source contentmanagementsysteem (CMS) dat in 2003 is gelanceerd. Het is gemaakt voor het publiceren van content op het web en wordt gebruikt voor blogs, bedrijfswebsites, e-commerce sites, alsook andere toepassingen.
Omdat het open-source is, wordt WordPress ondersteund door een gemeenschap van ontwikkelaars die voortdurend werken aan verbeteringen en updates. Dit zorgt ervoor dat het platform flexibel en aanpasbaar is, met een breed scala aan thema’s en plug-ins om aan verschillende behoeften te voldoen.
Lees meer: WordPress uitgelegd: Alles wat je moet weten, de gids
2) Wat kun je doen met WordPress?
Met WordPress kun je quasi elk type website of webshop maken. Je kunt een blog starten, een portfolio opzetten, een zakelijke website lanceren, een online winkel runnen, en zelfs sociale netwerken en forums creëren. Dankzij de veelzijdigheid van thema’s en plug-ins kun je jouw site zo eenvoudig of geavanceerd maken als je wilt. Of je nu tekst, foto’s, video’s of podcasts wilt publiceren, met WordPress is het allemaal mogelijk.
3) Kun je WordPress gratis gebruiken?
Ja, WordPress software kun je gratis downloaden en gebruiken. Het is gebouwd op een open-source licentie, wat betekent dat je het gratis kunt gebruiken en aanpassen.
Echter, terwijl de software gratis is, moet je nog steeds betalen voor webhosting en een domeinnaam om je website of webshop online te krijgen.
4) Hoe begin ik met een WordPress website?
Om te beginnen met een WordPress website of webshop volg je deze stappen:
- Domeinnaam registreren: Dit is het webadres van je site (bijvoorbeeld www.jouwonwijsgoedidee.be).
- Hosting kiezen: Een webhost is waar de websitebestanden en databases van je website of webshop worden opgeslagen. Er zijn veel hostingproviders die ‘speciale’ WordPress hosting aanbieden.
- WordPress installeren: Veel hosts bieden een ‘one-click’ installatie van WordPress. Zo niet, kan je het manueel installeren via het .zip bestand van de website.
- Thema selecteren: Kies een gratis of betaald thema dat past bij het ontwerp dat je voor ogen hebt.
- Plug-ins installeren: Voeg functionaliteiten toe zoals contactformulieren, SEO-tools, etc.
- Content creëren: Begin met het publiceren van je pagina’s en berichten.
5) Is een WordPress website maken of beheren moeilijk?
De basis van WordPress is gebruiksvriendelijk om mee te werken. Het installeren en opzetten van een eenvoudige website is relatief eenvoudig en er zijn veel tutorials en gemeenschapsforums voor ondersteuning.
Voor complexere websites of webshops met aangepaste functies kan het handig zijn om enige kennis van coderen en webdesign te hebben of een marketingbureau zoals het onze in te schakelen.
Het is zoals de frituur: je kan thuis frietjes bakken, maar bij de frituur is dat toch altijd lekkerder.
6) Wat is beter dan WordPress?
‘Betere’ CMS-opties zijn subjectief en afhankelijk van de behoeften van de gebruiker. WordPress is het meest gebruikte systeem over heel het internet én open source. Naar ons gevoel is dit dan ook dé beste optie, tenzij je cowboys wilt geloven.
Alternatieven zijn Joomla en Drupal, maar evengoed platformen als Shopify of Wix.
Het komt altijd neer op de specifieke eisen die je aan een website of webshop stelt.
7) Wat kost een WordPress website laten maken?
De kosten van een WordPress website kunnen sterk variëren. Een eenvoudige doe-het-zelf website kan minder dan 100 euro kosten per jaar, terwijl een op maat gemaakte website door een marketingbureau kan oplopen tot duizenden euro’s. Factoren die de prijs beïnvloeden, zijn onder andere het ontwerp, de ontwikkeling, thema’s en plug-ins, de functionaliteiten en de hoeveelheid maatwerk.
Over het algemeen geldt: hoe complexer de website of webshop, hoe hoger de kosten zullen zijn. Het is belangrijk om offertes te vergelijken en duidelijk te zijn over je wensen en verwachtingen voordat je een partij inschakelt.
Let ook steeds op cowboys!
De investering in een professioneel gemaakte WordPress-website kan aanzienlijk zijn, maar het is vaak de moeite waard voor bedrijven die een unieke, krachtige online aanwezigheid willen opbouwen die kan groeien en evolueren met hun behoeften.
Lees meer: Hoeveel kost een website? Of webshop? Prijzen en opties
Dit artikel werd geschreven door KNEET.
Wij zijn een Belgisch marketingbureau met een sterke focus op online marketing via kanalen zoals Facebook, Instagram, nieuwsbrieven en Google Ads. Daarnaast bouwen en optimaliseren we converterende websites en webshops waarbij we uitblinken in zoekmachine optimalisatie (SEO).
Sinds 2016 kenden we al 100+ tevreden klanten in tal van sectoren.
Maken we binnenkort eens vrijblijvend kennis?
Mag KNEET je helpen?
Laat je gegevens na zodat we vrijblijvend kunnen praten over wat je reeds online doet.
Nieuwe website laten maken?
Wij maken sinds 2016 winstgevende websites & webshops voor tal van KMO’s, merken en ondernemers.