Skip links

Gesponsorde content en influencer regels & wetgeving (2024)

Gepubliceerd op 23 februari 2024

- Wat zijn de regels?
- Praktische tips voor merken en influencers
- Samenvattend

Influencers zie je tegenwoordig overal. Ze bieden merken nl. een unieke manier om hun doelgroep te bereiken. Maar met grote kracht komt grote verantwoordelijkheid, vooral als het gaat om gesponsorde content.

Voor zowel merken als influencers is het cruciaal om de regels rond gesponsorde inhoud te begrijpen en correct na te leven. In dit artikel duiken we in de huidige regelgeving en bieden we praktische tips om transparant en authentiek te blijven in je marketinginspanningen.

Wat zijn de regels?

Transparantie is essentieel

De basisregel is eenvoudig: transparantie. Wanneer een influencer betaald wordt om een product of dienst te promoten, moet dit duidelijk aan het publiek worden gecommuniceerd. Dit kan via hashtags zoals #ad, #sponsored of #gesponsord. De boodschap moet duidelijk en ondubbelzinnig zijn, zodat consumenten weten dat het om gesponsorde content gaat.

Richtlijnen van de autoriteiten

In veel landen, waaronder België & Nederland, houden autoriteiten toezicht op de naleving van de regels rondom reclame, inclusief gesponsorde content op social media. Deze benadrukken dat influencers duidelijk moeten maken wanneer zij betaald worden voor hun posts, om misleiding te voorkomen.

Lees meer: https://economie.fgov.be/nl/themas/verkoop/reclame/u-bent-contentcreator
Lees meer: https://www.acm.nl/nl/publicaties/voorlichting-aan-bedrijven/acm-leidraad/leidraad-bescherming-online-consument/regels-over-het-gebruik-van-influencers

De rol van platformen

Grote social media platformen zoals Facebook, Instagram, YouTube en TikTok hebben ook hun eigen richtlijnen voor gesponsorde content. Ze bieden tools waarmee influencers gemakkelijk kunnen aangeven dat hun content gesponsord is of in samenwerking met een merk of bedrijf. Het niet volgen van deze richtlijnen kan leiden tot sancties, waaronder het verwijderen van content of zelfs het verbannen van het platform.

Praktische tips voor merken en influencers

Wees duidelijk en eerlijk

Zorg ervoor dat je altijd transparant bent over de aard van je samenwerkingen. Gebruik duidelijke aanduidingen voor gesponsorde content en zorg ervoor dat deze zichtbaar zijn voor je publiek.

Volg de platformspecifieke richtlijnen

Elk platform heeft zijn eigen regels. Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van deze regels en ze nauwgezet volgt om problemen te voorkomen.

Maak afspraken over de inhoud

Voordat een samenwerking start, moeten er duidelijke afspraken worden gemaakt over de inhoud van de gesponsorde posts. Dit helpt om misverstanden te voorkomen en zorgt voor een soepele samenwerking.

Samenvattend

In een wereld waar authenticiteit en transparantie steeds belangrijker worden, is het essentieel voor zowel merken als influencers om de regels rond gesponsorde content serieus te nemen. Door de richtlijnen te volgen en open te communiceren met je publiek, kun je een vertrouwensband opbouwen die essentieel is voor langdurig succes in de digitale marketingwereld.

Dit artikel werd geschreven door KNEET.

Wij zijn een Belgisch marketingbureau met een sterke focus op online marketing via kanalen zoals Facebook, Instagram, nieuwsbrieven en Google Ads. Daarnaast bouwen en optimaliseren we converterende websites en webshops.
Sinds 2016 kenden we al 100+ tevreden klanten in tal van sectoren.

Maken we binnenkort eens vrijblijvend kennis?

Mag KNEET je helpen?

Laat je gegevens na zodat we vrijblijvend kunnen praten over wat je reeds online doet.

    Nieuwe website laten maken?

    Wij maken sinds 2016 winstgevende websites & webshops voor tal van KMO’s, merken en ondernemers.

    MEER INFO