Skip links

Moet je betalen voor backlinks?

Gepubliceerd op 22 november 2023

- Wat zijn backlinks?
- Wat zegt Google over betaalde backlinks?
- Wat is de realiteit bij backlinks?
- Waar koop je (beter niet) backlinks?
- Wat kosten backlinks?
- Samenvattend

Backlinks zijn een belangrijk onderdeel van zoekmachineoptimalisatie (SEO) en kunnen de zichtbaarheid van je website of webshop in zoekresultaten aanzienlijk verbeteren.

Ze fungeren  als digitale aanbevelingen van andere websites die naar de jouwe linken. Maar de vraag die vaak rijst, is of je moet betalen voor deze waardevolle verwijzingen. In dit artikel gaan we dieper in op de wereld van backlinks, de richtlijnen van Google, en de realiteit achter betaalde backlinks.

Wat zijn backlinks?

Voordat we duiken in de kwestie van betalen voor backlinks, is het belangrijk om te begrijpen wat backlinks eigenlijk zijn. Backlinks, ook wel inbound links genoemd, zijn links die van andere websites naar jouw website of webshop verwijzen. Deze links fungeren als stemmen van vertrouwen en autoriteit voor jouw site.

Hoe meer kwalitatieve backlinks je hebt, des te hoger je positie in zoekmachine resultaten kan zijn.

Lees verder: Backlinks: cruciaal voor SEO en zoekmachineoptimalisatie

Wat zegt Google over betaalde backlinks?

Google is de meest gebruikte zoekmachine ter wereld en heeft richtlijnen opgesteld voor het gebruik van backlinks. Het belangrijkste principe dat Google hanteert is dat backlinks natuurlijk moeten zijn. Het bedrijf ontmoedigt sterk het kopen van backlinks, omdat dit kan leiden tot misleiding van de zoekresultaten en een negatieve gebruikerservaring.

Google’s richtlijnen stellen dat backlinks moeten worden verdiend op basis van de kwaliteit van je inhoud en de relevantie voor andere websites. Het kopen van backlinks wordt beschouwd als een schending van deze richtlijnen en kan leiden tot bestraffingen zoals lagere rankings in zoekresultaten of zelfs uitsluiting van de zoekindex.

Waar koop je (beter niet) backlinks?

Als je ervoor kiest om backlinks te kopen, is het essentieel om met de juiste bronnen te werken. Er zijn veel dubieuze diensten op internet die beloven backlinks van hoge kwaliteit te leveren, maar vaak leveren ze links van lage kwaliteit die je website kunnen schaden. Ga dus nooit in op dergelijke voorstellen.

Het beste dat je kan doen, is nagaan hoe waardevol de website in kwestie is. Dit kan je doen via tools zoals Ahrefs of Moz.
In de meeste gevallen zal je zelf wel weten hoe waardevol een link op een bepaalde website is voor jou. Hoe meer overlap er is met jouw niche, hoe beter.

Ga dus op zoek naar websites die lokaal zijn en/of over dezelfde topics spreken en/of dezelfde groepen hebben.

Bron: https://www.semrush.com/blog/buy-backlinks/

Wat kosten backlinks?

De kosten van backlinks kunnen sterk variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de kwaliteit van de link, de relevantie voor je niche, en de autoriteit van de verwijzende website. In sommige gevallen kun je enkele tientallen euro’s betalen voor een enkele backlink, terwijl andere links duizenden euro’s kunnen kosten.

Bron: https://backlinko.com/backlinks-guide

Samenvattend

Als je serieus wilt scoren op SEO vlak dan zijn backlinks essentieel. Hiervoor betalen zal jou dan helpen om reputatie op te bouwen in Google’s ogen. Hoewel het wordt afgeraden, is de realiteit anders.

Hulp nodig bij jouw SEO of backlinks? Contacteer ons gerust.

Dit artikel werd geschreven door KNEET.

Wij zijn een Belgisch marketingbureau met een sterke focus op online marketing via kanalen zoals Facebook, Instagram, nieuwsbrieven en Google Ads. Daarnaast bouwen en optimaliseren we converterende websites en webshops.
Sinds 2016 kenden we al 100+ tevreden klanten in tal van sectoren.

Maken we binnenkort eens vrijblijvend kennis?

Mag KNEET je helpen?

Laat je gegevens na zodat we vrijblijvend kunnen praten over wat je reeds online doet.

    Nieuwe website laten maken?

    Wij maken sinds 2016 winstgevende websites & webshops voor tal van KMO’s, merken en ondernemers.

    MEER INFO