Skip links

Facebook Pixel installeren: hoe, waarom en voordelen (2024)

- Wat is de Facebook Pixel?
- Hoe werkt de Facebook Pixel?
- Wat zijn de voordelen van de Facebook Pixel?
- Hoe installeer je de Facebook Pixel?
- De invloed van iOS 14.5 op de Facebook Pixel
- Samenvattend

De Facebook Pixel is een krachtig hulpmiddel voor marketeers die hun advertentiecampagnes op Facebook willen optimaliseren. Het stelt hen in staat om het gedrag van gebruikers op hun website te volgen en te gebruiken om gerichte advertenties aan te bieden aan de juiste doelgroep op het juiste moment.

In dit artikel bespreken we alles wat je moet weten over de Facebook pixel, een stap-voor-stap handleiding om de Facebook Pixel te installeren op jouw website en enkele voorbeelden van leuke marketing.

Wat is de Facebook Pixel?

De Facebook Pixel is een stukje code dat je op je website kunt installeren om het gedrag van gebruikers te volgen. Het verzamelt informatie over hoe mensen interageren met je website en stelt je in staat om gerichte advertenties aan te bieden aan de juiste doelgroep.

De informatie die het verzamelt komt overeen met een hele reeks aan acties. Dit noemen we ook wel conversiegebeurtenissen of events. Hieronder vallen aankoop, paginaweergave, toevoegen aan winkelwagen, betaalproces starten, zoeken, formulier invullen en nog anderen.

Hoe werkt de Facebook Pixel?

De Facebook Pixel is voortdurend actief op jouw website en matcht het bezoek aan de juiste persoon op Facebook of Instagram. Dit stelt je in staat om retargeting toe te passen en gerichte advertenties te tonen aan mensen die al acties hebben ondernomen op jouw website. Bijvoorbeeld, je kunt een specifieke advertentie laten zien aan mensen die in de laatste x dagen op je website zaten. Dit zijn warme bezoekers met al enige affiniteit met je bedrijf, waardoor je hen een andere boodschap kunt laten zien dan nieuwe mensen die mogelijks nog nooit van je bedrijf hebben gehoord.

Voor webshops biedt Facebook Pixel nog meer mogelijkheden. Je kunt bijvoorbeeld specifieke advertenties tonen aan mensen die een bestelling wilden plaatsen, maar het proces hebben afgebroken. Dit kan je helpen om deze bezoekers alsnog te converteren en meer omzet te genereren. Kortom, door het gebruik van retargeting met Facebook Pixel kun je gerichte advertenties tonen aan mensen die al interesse hebben getoond in jouw bedrijf en zo je advertentiecampagnes nog effectiever maken.

Wat zijn de voordelen van de Facebook Pixel?

Er zijn verschillende voordelen van het gebruik van de Facebook Pixel:

  1. Gerichte advertenties: Met de Pixel kun je gerichte advertenties maken op basis van het gedrag van gebruikers op je website. Je kunt bijvoorbeeld advertenties tonen aan mensen die specifieke pagina’s hebben bezocht of bepaalde producten hebben bekeken.
  2. Conversie optimalisatie: De Pixel stelt je in staat om conversiegebeurtenissen te tracken en te analyseren, waardoor je je advertentiecampagnes kunt optimaliseren en meer conversies kunt genereren.
  3. Retargeting: Facebook Pixel kan gebruikt worden voor retargeting, waardoor je gerichte advertenties kunt tonen aan mensen die al interesse hebben getoond in jouw bedrijf.
  4. Meetbaarheid: De Facebook Pixel verzamelt gegevens over het gedrag van gebruikers op je website, waardoor je de prestaties van al je advertentiecampagnes kunt meten en verbeteren.
  5. Lookalike audiences: Met de Facebook Pixel kun je lookalike audiences maken op basis van de kenmerken en het gedrag van gebruikers op je website. Dit stelt je in staat om gerichte advertenties te tonen aan mensen die vergelijkbaar zijn met je bestaande klanten om zo nieuwe klanten te winnen.
  6. Kostenbesparing: Door gerichte advertenties te maken op basis van de data die de Facebook Pixel verzamelt, kun je jouw advertentiebudget efficiënter gebruiken en kosten besparen.

Eigenlijk zijn er alleen maar voordelen en is het een must-have tool voor iedere website.

Hoe installeer je de Facebook Pixel?

Hieronder vind je een stap-voor-stap handleiding om de Facebook Pixel te installeren op jouw website. We gaan er alvast vanuit dat je een Business Manager hebt en hierin jouw pagina’s en accounts hebt gekoppeld, alsook een advertentie account. Dit is namelijk noodzakelijk.

Stap 1: Ga naar de Events Manager

In de Business Manager ga je naar de Events Manager. Dit kan je door er naar te navigeren of te klikken via deze link (https://www.facebook.com/events_manager). 

Facebook Pixel Installeren 1

Stap 3: Maak een Facebook-pixel aan

Links klik je op het groene plusje waarna je een nieuwe gegevensbron kunt verbinden. Hier selecteer je Web omdat we een website zullen koppelen. In dit proces kan je de pixel ook een naam geven en moet je enkele andere puntjes doorlopen.

Facebook Pixel Installeren 2
Facebook Pixel Installeren 3

Stap 4: Installeer de pixelcode op uw website

Er zijn twee manieren om de Facebook Pixelcode op jouw website te installeren: handmatig of automatisch.

Handmatige installatie:

Kopieer de Facebook Pixelcode die wordt weergegeven in de bedrijfsmanager. Plak deze code in de HTML van jouw website, net vóór de afsluitende </head>-tag.

Automatische installatie:

Als je een platform als WordPress of Shopify gebruikt, kan je de Facebook Pixelcode installeren met behulp van een plug-in of app. Ga naar de desbetreffende marktplaats en zoek naar “Facebook pixel” om een geschikte app of plug-in te vinden. Volg vervolgens de instructies van de app of plug-in om de Facebook-pixelcode te installeren.

Stap 5: Controleer of de pixel correct is geïnstalleerd

Nadat je de Facebook Pixel op jouw website hebt geïnstalleerd, kan je controleren of deze correct werkt. Ga terug naar de bedrijfsmanager en klik op “Pixelstatus controleren” en voer de URL van uw website in. Facebook zal controleren of de pixel correct is geïnstalleerd en of deze actief is.
Alternatief kan je ook een dag wachten en terugkijken of de Faxebook Pixel data verzameld.

Stap 6: Ga aan de slag

Nu de Facebook Pixel correct is geïnstalleerd, kan je beginnen met het verzamelen van gegevens over het gedrag van gebruikers op jouw website. Gebruik deze gegevens om aangepaste doelgroepen aan te maken voor gerichte advertentiecampagnes, maar eveneens om gebeurtenissen in te stellen.

Facebook Pixel Installeren 4

De invloed van iOS 14.5 op de Facebook Pixel

Met de komst van iOS 14.5 heeft Apple veranderingen doorgevoerd in het privacybeleid. Dit heeft gevolgen voor het gebruik van de Facebook Pixel. Met de nieuwe update worden gebruikers gevraagd om toestemming te geven voor het tracken van hun gedrag op de website. Dit heeft als gevolg dat de meeste bezoeken van Apple gebruikers niet meer worden opgeslagen.

Hierdoor raden we aan om als aanvulling op de Facebook Pixel ook de Conversion API te gebruiken. In tegenstelling tot de Facebook Pixel, werkt deze op serverniveau in plaats van op browserniveau, waardoor het niet beperkt wordt door de privacy-instellingen van de gebruiker op hun apparaat.

Samenvattend

Kortom, de Facebook Pixel biedt marketeers verschillende mogelijkheden om hun advertentiecampagnes te optimaliseren en gerichte advertenties te tonen aan de juiste doelgroep. Door deze mogelijkheden te benutten, kun je de prestaties van je advertenties verbeteren en meer conversies genereren.

Mag KNEET je helpen?

Laat je gegevens na zodat we vrijblijvend kunnen praten over wat je reeds online doet.