Wat is caching?

Laatst gewijzigd op 27 november 2023

Caching is een techniek waarbij tijdelijke kopieën van bestanden of gegevens van een website of webshop worden opgeslagen om snellere toegang te bieden bij herhaalde verzoeken. Het vermindert de belasting van servers en versnelt de laadtijd van webpagina’s.

Lees meer: Test de snelheid van jouw website: tips en tools
Lees meer: 7 tips om de snelheid van je website te verbeteren

Hoe werkt caching?

Caching is een technologie die wordt gebruikt om de efficiëntie van gegevenstoegang te verbeteren door tijdelijk kopieën van bestanden of andere gegevens op te slaan in een gemakkelijk toegankelijke ruimte.

Wanneer een gebruiker een site bezoekt, slaat de cache veelgebruikte gegevens op zoals HTML-pagina’s, afbeeldingen, en JavaScript-bestanden. De volgende keer dat de gebruiker de website bezoekt, laadt de browser de gegevens uit de cache in plaats van ze opnieuw te downloaden van de server. Dit vermindert de laadtijden en verhoogt de algehele snelheid van de website.

Caching vindt plaats op verschillende niveaus, waaronder de browsercache op de computer van de gebruiker, de servercache aan de kant van de website en netwerk-caches, zoals content delivery networks (CDN’s).

Wat gebeurt er als je de cache leegt of verwijderd?

Wanneer je de cache leegt of verwijdert, verwijder je tijdelijk opgeslagen gegevens van je browser of server. Dit heeft als gevolg dat de website gegevens opnieuw moet laden van de oorspronkelijke bron of server, in plaats van uit de snellere cache.

Dit kan nuttig zijn wanneer je de meest recente versie van een website wilt tonen aan je bezoekers of wanneer je problemen ondervindt die te wijten kunnen zijn aan verouderde gecachte gegevens.