Skip links

7 tips om de snelheid van je website te verbeteren

Gepubliceerd op 19 april 2023

- Hoe snel is mijn website en hoe snel moet die zijn?
- De 7 tips
- Samenvattend

Een snelle website of webshop is essentieel voor een goede gebruikerservaring en draagt bij aan hogere conversies en betere zoekresultaten.

Als je website te langzaam laadt, zullen bezoekers waarschijnlijk afhaken en naar een andere site gaan. Ook straft Google tragere websites af. In dit artikel bespreken we x tips om de snelheid van je website te verbeteren.

Hoe snel is mijn website en hoe snel moet die zijn?

In een vorig artikel (Test de snelheid van jouw website: tips en tools) bespraken we reeds enkele manieren om de snelheid van een website te meten. We raden aan om voor een minimum van een A score te gaan op deze tools.

Ons streefdoel voor een website is altijd onder de 1 seconde laadtijd. Wanneer je website meer dan 2 seconden nodig heeft om te laden, moet je in actie schieten.

De 7 tips

Om de laadsnelheid van een website of webshop te verbeteren, is het van belang om de volgende tips in volgorde van belangrijkheid te hanteren, rekening houdend met hun bijdrage aan de optimalisatie van de laadsnelheid.

1) Gebruik een betrouwbare webhost: De snelheid van je website wordt ook beïnvloed door de kwaliteit van de webhost. Kies een betrouwbare webhost met een hoge uptime en snelle servers.

Dit staat vaak in rechtstreekse verhouding met je maandelijkse kostprijs. Betaal je weinig voor jouw hosting, dan heb je vaak een trage en oudere server waar je met een groot aantal andere websites op zit.

Bij KNEET gebruiken we onze eigen privé servers. Het gebruiken van een krachtige server/webhost resulteert in een zo laag mogelijke responstijd van de server, waardoor in feite alles sneller zal laden.

2) Gebruik caching: Door caching te gebruiken, kun je de laadtijd van pagina’s verminderen voor terugkerende bezoekers. Caching slaat pagina’s op in het geheugen van de browser, zodat de pagina sneller kan worden geladen wanneer een bezoeker terugkomt.

Veel van deze tools bieden ook hulp bij de andere tips, maar kunnen ook andere trucjes toepassen zoals ‘lazy loading’. Hiermee worden elementen onderaan de pagina pas later geladen waneer de bezoeker scrollt.

3) Verminder HTTP-verzoeken: Elke keer dat een browser een bestand van je server wil laden, moet er een HTTP-verzoek worden gemaakt. Hoe meer bestanden er op je pagina staan, hoe meer HTTP-verzoeken er moeten worden gedaan. Probeer daarom het aantal bestanden op je pagina te verminderen.

Het aantal HTTP-verzoeken staat in de meeste snelheidstesten weergegeven.

4) Verminder de grootte van je pagina’s: Hoe meer inhoud er op een pagina staat, hoe langer het duurt om te laden. Probeer de grootte van je pagina’s te minimaliseren door bijvoorbeeld geen grote bestanden of bestandstypes te gebruiken. Waar dit niet mogelijk is, gebruik je de andere tips.

5) Optimaliseer afbeeldingen: Zorg ervoor dat de afbeeldingen op je website geoptimaliseerd zijn voor webgebruik. Dit betekent dat je afbeeldingen moet comprimeren zonder de kwaliteit te verliezen. Dit kan je manueel doen, maar veelal bestaan hier tools voor die dit automatisch doen.

Op dit moment is het .webp bestandstype de beste manier om bestandsgrootte te besparen en dus ook snelheid te winnen.

6) Minimaliseer JavaScript en CSS-bestanden: Door de grootte van JavaScript- en CSS-bestanden te minimaliseren, kunnen de laadtijden van je website aanzienlijk worden verminderd.Veel complexe websites hebben eigen code die vaak niet geoptimaliseerd wordt. Zo hoeft een stukje code ook niet per se op elke pagina worden geladen.

7) Gebruik een Content Delivery Network (CDN): Een CDN is een netwerk van servers die je websitegegevens opslaan en deze naar gebruikers over de hele wereld verspreiden. Hierdoor kunnen pagina’s sneller worden geladen voor bezoekers van verschillende locaties. Dit is een must-have voor internationale spelers.

Bij dit alles is het van belangrijk om ook te optimaliseren voor mobiel. Tegenwoordig surft het meerendeel van bezoekers via hun mobiel apparaat. Deze hebben vaak beperkte bandbreedte (denk aan 3G/4G), maar ook minder rekenkracht dan desktops.
Optimaliseer dus zeker je website en pagina’s voor deze mobiele bezoekers.

Een voorbeeld kan zijn dat je voor desktops een video gebruikt op de voorpagina en deze vervangt door een foto voor mobiele apparaten. Zo splits je beiden groepen op en toon je deze aparte content naar gelang hun apparaat.

Samenvattend

Het optimaliseren van de snelheid van je website kan een grote impact hebben op de gebruikerservaring en conversies.

Door enkele van bovenstaande tips te volgen, kun je de laadtijd van je website verbeteren en de kans vergroten dat bezoekers op je site blijven en terugkeren.

Zorg er echter wel voor dat je de snelheid van je website blijft monitoren en optimaliseren, omdat de prestaties van je site afhankelijk zijn van vele factoren en voortdurend kunnen veranderen. Zeker wanneer je functies en content toevoegt. Met de juiste inspanningen kun je echter een snelle, betrouwbare en gebruiksvriendelijke website creëren.

Dit artikel werd geschreven door KNEET.

Wij zijn een Belgisch marketingbureau met een sterke focus op online marketing via kanalen zoals Facebook, Instagram, nieuwsbrieven en Google Ads. Daarnaast bouwen en optimaliseren we converterende websites en webshops.
Sinds 2016 kenden we al 100+ tevreden klanten in tal van sectoren.

Maken we binnenkort eens vrijblijvend kennis?

Mag KNEET je helpen?

Laat je gegevens na zodat we vrijblijvend kunnen praten over wat je reeds online doet.





    Nieuwe website laten maken?

    Wij maken sinds 2016 winstgevende websites & webshops voor tal van KMO’s, merken en ondernemers.

    MEER INFO