Wat is een WordPress plugin?

Laatst gewijzigd op 27 november 2023

Een WordPress plugin is een stukje software dat extra functionaliteit toevoegt aan een WordPress website.
Er zijn meer dan 50.000 plugins beschikbaar in de officiële WordPress pluginrepository. Wanneer je zoekt naar een oplossing voor jouw website of webshop is de kans groot dat hiervoor één of meerdere plugins bestaan.

WordPress plugins zijn veelal gratis, maar de grootste en bekendste hanteren vaak een freemium model waarbij je extra betaalt voor meer functies. Of ze zijn betalend.

Waar vind je WordPress plugins?

WordPress plugins zijn toegankelijk via meerdere kanalen. Het meest gebruikelijke platform is de WordPress Plugin Directory, die te vinden is op de officiële WordPress-website en direct toegankelijk is via het WordPress-dashboard. Deze directory bevat duizenden gratis of freemium plugins voor verschillende doeleinden.

Een ander populair platform is CodeCanyon, onderdeel van de Envato Market, waar je een breed scala aan premium WordPress plugins kunt vinden. Deze plugins bieden vaak geavanceerdere functies en professionele ondersteuning. Naast deze twee grote bronnen, bieden veel ontwikkelaars hun plugins ook aan op hun eigen websites. Bovendien zijn er forums en gemeenschappen waar je aanbevelingen en beoordelingen van plugins kunt vinden.

Hoe vind je goede WordPress plugins?

Begin met het definiëren van de functionaliteit die je zoekt. Gebruik vervolgens de zoekfunctie in de WordPress Plugin Directory om plugins te vinden die aan je criteria voldoen. Let bij het kiezen van een plugin op de volgende factoren:

• Gebruikersbeoordelingen en recensies: Zoek naar plugins met hoge beoordelingen en positieve recensies.
  • Actieve installaties en updates: Kies plugins die regelmatig worden bijgewerkt en een groot aantal actieve installaties hebben.
  • Compatibiliteit met jouw WordPress-versie: Zorg ervoor dat de plugin compatibel is met de versie van WordPress die je gebruikt.
  • Ondersteuning en documentatie: Goede plugins bieden solide ondersteuning en duidelijke documentatie.
  • Ontwikkelaar betrouwbaarheid: Onderzoek de reputatie van de ontwikkelaar of het bedrijf achter de plugin.

Kan je zelf WordPress plugins maken?

Ja, je kunt zelf WordPress plugins maken. Dit biedt een aangepaste oplossing voor specifieke behoeften die misschien niet door bestaande plugins worden gedekt.

Het ontwikkelen van een WordPress plugin vereist kennis van PHP, HTML, CSS en mogelijk JavaScript, afhankelijk van de functionaliteit van de plugin. Voor kleinere functies of specifieke taken kun je tegenwoordig ook AI-technologieën gebruiken om snel code te genereren. Dergelijke AI-tools kunnen helpen bij het creëren van basiscodes of het oplossen van specifieke problemen waarvoor geen kant-en-klare plugin beschikbaar is.