Skip links

Wat is responsief webdesign?

Laatst gewijzigd op 27 november 2023

Met responsief webdesign bedoelen we dat een website of webshop zo wordt ontworpen dat deze zich automatisch aanpast aan verschillende schermformaten en -resoluties, zoals desktops, tablets en smartphones.

Dit is tegenwoordig de norm en reeds goed ingeburgerd. Al kom je af en toe nog eens op een website met jouw smartphone die geen mobiele versie heeft. Dan is er geen sprake van responsief webdesign.

Is mijn website responsief?

Je kan zelf de test uitvoeren om te zien of jouw website geschikt is voor mobiele apparaten: klik voor de test.

Responsief webdesign in 2024

Als je in 2024 een nieuwe website of webshop laat bouwen (stuur ons, wij doen dit dagdagelijks), zal deze haast altijd responsief zijn. Met een groeiend aantal gebruikers dat toegang krijgt tot het internet via mobiele apparaten zoals smartphones en tablets, is het van cruciaal belang dat jouw site zich naadloos aanpast aan verschillende schermformaten en resoluties. 

Echter, het is belangrijk te benadrukken dat de esthetische aanpassing van een website of webshop aan mobiele apparaten niet per se een indicatie is van een volledig responsieve of functionele site. Er zijn diverse factoren die de gebruikerservaring op mobiele apparaten kunnen beïnvloeden. Zo kunnen pop-ups die op een desktopscherm prima werken, op een mobiel scherm als storend of overweldigend ervaren worden. Hetzelfde geldt voor banners, gebruikte foto’s of video’s.

Een andere cruciale factor is de laadsnelheid. Mobiele apparaten hebben vaak niet dezelfde verwerkingskracht als desktops, en gebruikers zijn mogelijk afhankelijk van mobiele data met variërende snelheden. Websites die niet geoptimaliseerd zijn voor mobiele apparaten kunnen daardoor traag en onhandig aanvoelen. Dit kan niet alleen de gebruikservaring negatief beïnvloeden, maar ook de SEO-ranking van de site schaden, aangezien zoekmachines zoals Google de laadsnelheid meewegen in hun algoritmes.

Lees meer: Test de snelheid van jouw website: tips en tools
Lees meer: 7 tips om de snelheid van je website te verbeteren

Daarom is het essentieel om verder te kijken dan alleen het schaalbaar maken van de website en te concentreren op het optimaliseren van alle aspecten van de mobiele ervaring. Dit omvat het testen van interactieve elementen, het zorgen voor snelle laadtijden, alsook het garanderen van toegankelijkheid en gebruiksgemak op alle apparaten.

Responsief webdesign gaat niet alleen over hoe een website eruitziet, maar vooral over hoe het functioneert en presteert op elk apparaat.

Zie je het bos niet meer door de digitale bomen?

Stuur ons vrijblijvend en wie weet tillen we jouw bedrijf naar een hoger online niveau!

CONTACTEER ONS