Wat is een 404 pagina?

Laatst gewijzigd op 25 november 2023

Een 404-pagina is een standaard webpagina die een gebruiker te zien krijgt wanneer ze proberen toegang te krijgen tot een webpagina die niet bestaat op de server. Dit kan gebeuren als de pagina is verwijderd, de URL verkeerd is ingevoerd, of de pagina is verplaatst zonder een juiste redirect.

De 404 statuscode betekent ‘Not Found’ (Niet Gevonden) en is een standaard HTTP-responscode die aangeeft dat de server wel bereikbaar is, maar de specifieke pagina die de gebruiker probeerde te bereiken niet kon vinden.

Een goed ontworpen 404-pagina kan nuttig zijn voor de gebruiker door links naar de homepage, een zoekfunctie, of andere relevante bronnen op de website te bieden. Dit helpt bij het verbeteren van de gebruikerservaring, zelfs in gevallen waarin de gezochte inhoud niet direct beschikbaar is. Het beheren van 404-fouten is ook belangrijk voor SEO, aangezien een groot aantal 404-fouten op een website kan wijzen op slecht onderhoud of verouderde inhoud.