Skip links

De Facebook pixel uitgelegd: hoe je deze kunt gebruiken om jouw advertentiebudget optimaal te benutten

Gepubliceerd op 30 augustus 2021

- Hoe maak ik een Facebook pixel aan?
- Hoe maak ik een doelgroep aan voor mijn websitebezoekers?
- Hoe gebruik ik de Facebook pixel voor advertenties?
- Hoe past de Facebook pixel binnen mijn marketing?
- Samenvattend

De Facebook pixel is een essentiële tool in je marketing arsenal. Het laat je toe websitebezoekers uit het verleden advertenties te tonen. Dit is nuttig voor retargeting, maar ook om je marketing als één geheel te doen werken.

De pixel zelf is een afbeelding van 1 pixel bij 1 pixel groot. Deze voeg je simpelweg toe aan je website of webshop door een stukje code te plakken in de <head> code van je website. Dit kan vaak ook via een koppeling of plug-in en hangt af hoe je website is gebouwd.

Hoe maak ik een Facebook pixel aan?

Om een Facebook pixel aan te maken heb je eerst en vooral een Facebook business manager nodig. Als deze term je nog niet bekend is dan heb je dit waarschijnlijk nog niet.

Je surft best even naar business.facebook.com en volgt de stappen om een business manager op te zetten. Dit doe je best samen met de persoon die de marketing in jouw bedrijf doet.
Eens je een business manager hebt, kan je via instellingen naar ‘data sources’ gaan en kan je hier onder ‘pixels’ een nieuwe Facebook pixel aanmaken.

Via de stappen geef je de pixel een naam en kan je of de code handmatig toevoegen of een koppeling kiezen.
Meestal stuur je dit door naar je webmaster zodat deze het nodige kan doen. Let hier op voor opportunisme! De code toevoegen kost hoogstens 15 minuten, dus hoge facturen zouden niet mogen.

Nadat de code is toegevoegd, test je deze best eerst om te zien dat de integratie goed gelukt is.
Afhankelijk van de hoeveelheid bezoekers kan het enige tijd duren om hier data van te zien.

Sinds de komst van iOS 14 maakt Apple het moeilijker om tracking toe te laten. We raden aan om de stappen van Facebook te volgen en je domeinnaam te verifiëren. Ook raden we aan om gebruik te maken van de Meta Conversion API.

Hoe maak ik een doelgroep aan voor mijn websitebezoekers?

Vanaf de Facebook pixel actief staat op je website zal deze bezoekers proberen opslaan. Dit doet het door te kijken of de bezoeker van je website ook is ingelogd op hetzelfde apparaat op zijn/haar Facebook of Instagram. Hierdoor kan het bezoek gelinkt worden aan een persoon.

Het spreekt voor zich dat een Facebook pixel interessanter wordt naarmate je meer bezoekers hebt. Al zou je ook een argument kunnen maken dat dit juist een verschil kan maken voor kleinere bedrijven met kleinere budgetten en minder grote aantallen bezoekers.

Eens de pixel actief is, kan je een doelgroep maken. Je kan hier vrij ver ingaan, maar een globale doelgroep van al je websitebezoekers uit de laatste x dagen is zeker een goed begin.

Dit doe je door via jouw business manager te navigeren naar ‘audiences’. Hier te klikken op ‘create audience’, dan ‘custom audience’ en dan kiezen voor ‘website’.
Hier kies je dan de pixel die je hebt aangemaakt en afhankelijk van hoeveel bezoekers je hebt kan je kiezen voor het aantal dagen. Om het jezelf makkelijk te maken, geef je de doelgroep best een naam die duidelijk maakt welke bezoekers het zijn en hoeveel dagen.

Eens je dit hebt gemaakt, doet Facebook het nodige werk achter de schermen en kan je na een tijdje gebruik maken van de zojuist aangemaakte doelgroep.
Het spreekt voor zich dat de doelgroep pas vol kan lopen met bezoekers van je website, vanaf de pixel actief is. Dit wilt dus ook zeggen dat je best nu begint met de pixel. Ook al doe je op dit moment nog geen marketing ermee.
Het heeft namelijk een tijd nodig alvorens je een doelgroep hebt opgebouwd. Als je dagelijks 100 bezoekers hebt op je website kan je maximaal 700 mensen hebben in de doelgroep na de eerste week dat de pixel actief is.
Hoe sneller je start, hoe beter dus.

Hoe gebruik ik de Facebook pixel voor advertenties?

Eens de pixel enige tijd actief staat op je website zal je doelgroep gevuld zijn met mensen die in de laatste x dagen je website bekeken. Dit is uiteraard een heel belangrijke doelgroep, omdat deze mensen al enige interesse hebben getoond in je product of dienst.

Als we deze doelgroep vervolgens advertenties willen tonen, doen we gewoon hetzelfde als bij elke advertentie, maar selecteren we bij de doelgroep de ‘aangepaste doelgroep’ die we hebben aangemaakt. Op deze manier wordt de advertentie getoond aan de mensen die in deze doelgroep zitten.

Deze doelgroep zal haast altijd kleiner zijn dan wanneer je zou adverteren op bijvoorbeeld regio Brugge, mannen, 30-40 jaar. Dit komt omdat je een relatief klein aantal bezoekers zult hebben.
Hierdoor heb je vaak ook heel weinig budget nodig, wat het juist nog interessanter maakt.

Omdat je ook zeker weet dat deze doelgroep op je website zat, kan je heel doelgericht een boodschap overbrengen. Zo kan je specifieke advertenties maken die enkel bedoeld zijn voor deze doelgroep.
Denk aan een bepaalde kortingscode of nog eens een simpele teamfoto met een call-to-action.

De mogelijkheden zijn eindeloos.

Hoe past de Facebook pixel binnen mijn marketing?

De gemiddelde KMO zal waarschijnlijk niet de tour op gaan zoals een Coolblue waarbij je 1001 combinaties hebt op een retargeting ad omwille van de Facebook pixel.
We kennen het wel allemaal dat we een product online bekijken en vervolgens die product zien terugkeren in advertenties. Dit is uiteraard mogelijk, maar de gemiddelde KMO heeft hier niks aan.

Het is eerder interessant om één of meerdere advertenties lopende te hebben op Facebook en Instagram die gewoon je belangrijkste punten in de kijker zetten. Een simpele advertentie met een teamfoto, een referentie in de kijker of dezelfde bedrijfsvideo die ook op je website komt bv.

Door zulke advertenties enkel te tonen aan bezoekers van je website kom je met een budget van 1 euro per dag al erg ver.
Omdat je website bezoekers aantrekt van allerlei kanalen, zorgt deze marketing er ook voor dat je andere marketing beter werkt of goedkoper wordt als het ware.
Stel je betaalt 1 euro per klik vanuit Google Ads, dan zal deze zelfde bezoeker je nog een aantal keren terugzien via deze advertentie(s). Hierdoor is je website geen eindpunt meer, maar eerder een beginpunt of een tussenpunt in de marketing.

Samenvattend

De Facebook pixel hoort op elke website en webshop te zitten en laat je toe doelgroepen te gebruiken voor Facebook en Instagram bestaande uit de bezoekers van je website uit de laatste x dagen.

Op deze manier kan je heel goedkoop je belangrijkste doelgroep herbereiken.

Dit artikel werd geschreven door KNEET.

Wij zijn een Belgisch marketingbureau met een sterke focus op online marketing via kanalen zoals Facebook, Instagram, nieuwsbrieven en Google Ads. Daarnaast bouwen en optimaliseren we converterende websites en webshops.
Sinds 2016 kenden we al 100+ tevreden klanten in tal van sectoren.

Maken we binnenkort eens vrijblijvend kennis?

Mag KNEET je helpen?

Laat je gegevens na zodat we vrijblijvend kunnen praten over wat je reeds online doet.





    Nieuwe website laten maken?

    Wij maken sinds 2016 winstgevende websites & webshops voor tal van KMO’s, merken en ondernemers.

    MEER INFO