Skip links

Topical Authority (SEO): Wat het is & waarom het belangrijk is

Gepubliceerd op 12 september 2023

- Wat is topical authority?
- Waarom is topical authority belangrijk?
- Hoe werkt topical authority?
- Hoe bouw je topical authority?
- Samenvattend

Zoekmachineoptimalisatie (SEO) is een constant veranderend veld. Waar vroeger de focus lag op het verkrijgen van zoveel mogelijk backlinks en het gebruik van de juiste zoekwoorden, verschuift de aandacht nu naar een nieuw concept: ‘topical authority‘.

Maar wat is topical authority precies en waarom is het zo belangrijk voor je SEO-strategie? In dit artikel duiken we dieper in op dit onderwerp.

Wat is topical authority?

Topical authority, oftewel thematische autoriteit, verwijst naar de mate waarin een website wordt gezien als een autoriteit op een specifiek onderwerp of thema.

Het is een SEO-concept waarbij een website streeft naar het worden van de go-to autoriteit op één of meerdere onderwerpen.

Stel je wilt vindbaar worden voor de term ‘badzout’. Je snapt de beginselen van SEO en maakt een mooie pagina waarop badzout beschreven staan en jouw producten op gelinkt. Uiteraard gaat deze pagina niet vindbaar worden in de zoekmachines.

Waarom? Het is namelijk een te groot topic dat je onmogelijk in één pagina of artikel kan gieten met daarboven nog eens veel concurrentie.

Om autoriteit op te bouwen, moet je andere onderwerpen ook beantwoorden zoas:

 • Wat is badzout?
 • Wat doet badzout met je huid?
 • Wat is het beste badzout?
 • Is badzout veilig?
 • Hoe gebruik je badzout?
 • Waar is badzout allemaal goed voor?
 • Hoe vaak mag je in een zoutbad?

Topical authority bereik je wanneer jouw website of webshop alle content omvat rond één of meerdere onderwerpen.

Een voorbeeld van het effect bij topical authority

Laten we kijken naar de resultaten die Google ons toont wanneer we ‘mountainbike cadeaus’ ingeven.

Je zou misschien denken dat grote websites zoals bol.com of Amazon hier op scoren, maar niks is minder waar.

We zien dat mountainbikevibes.be als eerste scoort. Net omdat heel hun website over mountainbiken gaat en ze een artikel hebben dat cadeau’s bespreekt voor moutainbikers.

Waarom is topical authority belangrijk?

Zoekmachines zoals Google werken met semantische associaties. Dit betekent dat het een website moet associëren met een onderwerp om het te rangschikken als een relevante bron voor zoekwoorden die deel uitmaken van dat onderwerp.

Als je veel inhoud hebt over een bepaald onderwerp, zorgt dit voor meer relevante interne links, waardoor Google en gebruikers je inhoud gemakkelijker kunnen vinden, wat op zijn beurt kan leiden tot meer natuurlijke backlinks.

Zoals het voorbeeld hierboven illustreert, zorgt een goede topical autoriteit ervoor dat je voor jouw belangrijkste zoektermen kan scoren en het kan opnemen tegen veel grotere websites.

Hoe werkt topical authority?

Kleine spoiler: we weten in feite niet hoe Google écht werkt. We kunnen alleen maar speculeren en leren uit ervaringen.

Met de introductie van Google’s Hummingbird-algoritme in 2013 werd thematische autoriteit steeds belangrijker. Het veranderde het rangschiksysteem voor inhoud, zodat het werd bepaald door relevantie voor een gebruikerszoekopdracht.

Voor Hummingbird waren zoekwoorden het belangrijkste accent van Google’s zoekalgoritmen. Dit is dus al heel lang niet meer zo.

E-A-T (expertise, authority & trustworthiness)

We kunnen het concept van topical authority niet bespreken zonder het te hebben over E-A-T.

Google legt namelijk een grote nadruk op ‘expertise’ en ‘gerenommeerde websites’.

E-A-T is niet direct een parameter die telt in de rangschikking, maar het concept helpt wel. Wanneer Google jouw website als een expert beschouwt in een bepaald onderwerp, zal je voor die zoekwoorden automatisch beter scoren.

Lees meer: Hoe de EEAT-Richtlijnen van Google je SEO beïnvloeden

Hoe bouw je topical authority op?

Nu we weten wat topical authority is en hoe het jouw SEO helpt, gaan we enkele tactieken bespreken om het op te bouwen voor jouw website of webshop.

Doe onderzoek naar onderwerpspecifieke zoekwoorden

Een grondig zoekwoordonderzoek is essentieel om te begrijpen welke termen je doelgroep gebruikt wanneer ze op zoek zijn naar informatie over jouw diensten of producten.

Door deze zoekwoorden te identificeren, kun je content creëren die direct aansluit bij hun zoekintentie. Dit gaat verder dan het vinden van populaire termen; het gaat om het begrijpen van de vragen en behoeften van je publiek.

Tools zoals Google’s Keyword Planner en platforms zoals Quora kunnen inzicht bieden in de specifieke vragen die mensen stellen over een bepaald onderwerp. Ook de ‘mensen vragen ook’ sectie in bepaalde zoekresultaten kan extra inzichten geven.
Wanneer je dit serieuzer wilt nemen kan een betalende tool zoals Ahrefs verder helpen.

Creëer onderwerpclusters

Het concept van onderwerpclusters draait om het presenteren van je content op een gestructureerde en logische manier.

In plaats van individuele, geïsoleerde artikelen te schrijven, begin je met een uitgebreid overzichtsartikel over een bepaald onderwerp. Vervolgens creëer je gerelateerde artikelen die dieper ingaan op specifieke aspecten van dat onderwerp. Door deze artikelen onderling te linken, creëer je een netwerk van gerelateerde content, wat zowel de gebruikerservaring als de zoekmachineoptimalisatie ten goede komt.

Deze tactiek wordt ook wel eens de ‘silo structuur’ genoemd. We raden aan om per onderwerp minstens 10 hoogwaarde content artikels of pagina’s te hebben.

Schrijf gezaghebbende inhoud

Om als autoriteit binnen je niche te worden beschouwd, moet je content van hoge kwaliteit bieden.

Dit betekent dat je grondig onderzoek moet doen, betrouwbare bronnen moet raadplegen en ervoor moet zorgen dat je informatie actueel en nauwkeurig is. Het gaat niet alleen om lengte, maar om diepte.

Gezaghebbende inhoud beantwoordt vragen volledig, biedt unieke inzichten en presenteert informatie op een begrijpelijke en boeiende manier.

Bouw relevante links

Linkbuilding blijft een cruciaal onderdeel van SEO. Wanneer andere websites naar jouw content linken, zien zoekmachines dit als een teken van vertrouwen en autoriteit.

Maar het gaat niet alleen om het verkrijgen van zoveel mogelijk links; de kwaliteit en relevantie van deze links zijn van cruciaal belang. Het is waardevoller om een link te hebben van een gerenommeerde website in jouw branche dan tientallen links van minder relevante of minder betrouwbare sites.

Het opbouwen van relaties, het aanbieden van gastblogs en het creëren van linkwaardige content zijn allemaal effectieve strategieën om kwalitatieve backlinks te verkrijgen.

Lees meer: Backlinks: cruciaal voor SEO en zoekmachineoptimalisatie

Samenvattend

Hoewel het een krachtig hulpmiddel kan zijn voor ranking op Google, is topical authority niet een magische oplossing voor al je SEO-behoeften. Het vereist veel werk en kan enige tijd duren om effect te hebben, maar het is de moeite waard als je wilt ranken voor alle zoekwoorden in je niche.

Dit artikel werd geschreven door KNEET.

Wij zijn een Belgisch marketingbureau met een sterke focus op online marketing via kanalen zoals Facebook, Instagram, nieuwsbrieven en Google Ads. Daarnaast bouwen en optimaliseren we converterende websites en webshops.
Sinds 2016 kenden we al 100+ tevreden klanten in tal van sectoren.

Maken we binnenkort eens vrijblijvend kennis?

Mag KNEET je helpen?

Laat je gegevens na zodat we vrijblijvend kunnen praten over wat je reeds online doet.

  Nieuwe website laten maken?

  Wij maken sinds 2016 winstgevende websites & webshops voor tal van KMO’s, merken en ondernemers.

  MEER INFO