Wat is WooCommerce?
Laatst gewijzigd op 26 november 2023
WooCommerce is een gratis WordPress plugin, gelanceerd in 2011, die e-commerce functionaliteit toevoegt aan een WordPress website. Het is ook de officiële plugin voor e-commerce die net zoals WordPress zelf open source is en gratis te gebruiken is.
Hiermee kan je van jouw WordPress website een webshop maken en hetzelfde backend CMS-systeem gebruiken.
Lees meer: Wat is WooCommerce & is het geschikt voor jouw webshop?
Wat kan je met doen met Woocommerce?
Met WooCommerce zijn de mogelijkheden voor het opzetten van een eigen webshop bijna grenzeloos. Deze krachtige tool biedt een ongeëvenaarde flexibiliteit, waardoor je vrijwel alles kunt doen wat je maar wilt met je webshop. Dit wordt mogelijk gemaakt door de combinatie van een aanpasbare codebasis en een uitgebreid assortiment aan plugins en thema’s.
Allereerst laat de open-source aard van WooCommerce toe dat je diep in de code kunt duiken, waardoor je bijna elk aspect van je winkel kunt aanpassen. Dit betekent dat je, of je nu basiskennis hebt van coderen of een ervaren ontwikkelaar bent, de functionaliteit en het uiterlijk van je winkel tot in detail kunt vormgeven. Of het nu gaat om het aanpassen van productpagina’s, het wijzigen van checkout-processen, of het integreren van complexe betalingssystemen, met WooCommerce kun je je winkel precies zo inrichten als je voor ogen hebt.
Daarnaast versterkt een enorm scala aan beschikbare plugins de capaciteiten van WooCommerce verder. Deze plugins variëren van eenvoudige aanpassingen, zoals het toevoegen van klantenbeoordelingen, tot meer geavanceerde functies, zoals het instellen van dynamische prijzen of het beheren van abonnementsdiensten. Met deze plugins kun je ook je winkel integreren met andere diensten en platforms, zoals sociale media, e-mailmarketing tools, en CRM-systemen, maar ook via Google Merchant Center koppelen aan Google Ads of je producten verkopen op marktplaatsen zoals Bol.com of Amazon.
Dit staat in schril contrast met closed source systemen zoals Shopify of Wix, waar jouw vrijheid limieten kent.
Wat kost Woocommerce?
Eveneens in tegenstelling tot closed source systemen zoals Shopify of Wix, is het gebruik van Woocommerce net als WordPress volledig gratis.
Echter zijn er wel een aantal kosten waar je rekening mee moet houden voor je webshop.
- Hosting en domeinnaam: Je hebt een domeinnaam en webhosting nodig om een WooCommerce-winkel te draaien.
- Thema’s en plugins: Hoewel er gratis opties zijn, kunnen premium thema’s en plugins extra kosten met zich meebrengen. Dit is gelukkig vaak eenmalig in tegenstelling tot closed sourced systemen als Shopify waar dit maandelijks is.
- Betalingverwerkers: Op jouw webshop heb je een betalingsgateways nodig zoals bv. Mollie of MultiSafepay dewelke transactiekosten in rekening brengt.
- Aanvullende kosten: Afhankelijk van je behoeften kun je ook kosten hebben voor het bouwen of beheren van je webshop of marketingservices.
Samenvattend
WooCommerce is, in tegenstelling tot wat sommige cowboys je misschien wijsmaken, hét systeem om te kiezen voor jouw webshop project. Ervaar je zelf problemen of wil je met ons samenwerken? Stuur gerust.
Zie je het bos niet meer door de digitale bomen?
Stuur ons vrijblijvend en wie weet tillen we jouw bedrijf naar een hoger online niveau!