Skip links

Wat zijn DNS-records?

Laatst gewijzigd op 22 november 2023

DNS-records zijn essentiële onderdelen van het Domain Name System (DNS), dat fungeert als een soort telefoonboek van het internet. Deze records vertalen leesbare domeinnamen (zoals www.voorbeeld.com) naar IP-adressen die door computers worden begrepen. Er zijn verschillende soorten DNS-records, elk met een specifieke functie.

Wat is een A Record?

Een A Record (Address Record) koppelt een domeinnaam aan het IP-adres van de server waar de website wordt gehost. Dit is een fundamenteel DNS-recordtype voor het koppelen van domeinnamen aan IPv4-adressen.

Wat is een AAAA Record?

Een AAAA Record is vergelijkbaar met een A Record, maar het koppelt een domeinnaam aan een IPv6-adres, de nieuwere reeks IP-adressen.

Wat is een CNAME Record?

Een CNAME Record (Canonical Name Record) wordt gebruikt om één domeinnaam (een alias) te koppelen aan een andere domeinnaam, vaak gebruikt voor het instellen van subdomeinen.

Wat is een MX Record?

Een MX Record (Mail Exchange Record) specificeert de mailserver die verantwoordelijk is voor het ontvangen van e-mailberichten namens een domein.

Wat is een TXT Record?

Een TXT Record (Text Record) laat beheerders toe om willekeurige tekst in de DNS-zone te plaatsen, vaak gebruikt voor domeinverificatie en het instellen van e-mailauthenticatieprotocollen zoals SPF en DKIM.

Wat is een NS Record?

Een NS Record (Name Server Record) geeft de nameservers aan die verantwoordelijk zijn voor een specifiek domein, essentieel voor de werking van het DNS.

Wat is een SRV Record?

Een SRV Record (Service Record) specificeert de locatie van servers voor specifieke diensten, vaak gebruikt in diensten van Microsoft.

Wat is een PTR Record?

Een PTR Record (Pointer Record) wordt gebruikt voor Reverse DNS Lookup, koppelend een IP-adres terug naar een domeinnaam.

Wat is een SOA Record?

Een SOA Record (Start of Authority Record) bevat essentiële informatie over het domein, zoals de primaire nameserver en contactinformatie van de domeinbeheerder.

Wat is een CAA Record?

Een CAA Record (Certification Authority Authorization Record) specificeert welke certificaatautoriteiten toestemming hebben om certificaten uit te geven voor een domein.

Zie je het bos niet meer door de digitale bomen?

Stuur ons vrijblijvend en wie weet tillen we jouw bedrijf naar een hoger online niveau!

CONTACTEER ONS