Skip links

Wat is een website footer?

Laatst gewijzigd op 27 november 2023

Een website of webshop footer is het onderste gedeelte van een webpagina dat vaak contactinformatie, links naar belangrijke pagina’s, copyrightinformatie en soms sociale media-icoontjes bevat. Een footer staat op elke pagina van de site.

Wat bevat een goede footer?

De footer van een website, hoewel vaak over het hoofd gezien, speelt een essentiële rol in het bieden van nuttige informatie en navigatieopties aan bezoekers.

Een effectieve footer bevat typisch een beknopte versie van het navigatiemenu, waardoor bezoekers gemakkelijk toegang hebben tot belangrijke secties van de site, zelfs wanneer ze onderaan de pagina zijn. Het opnemen van contactgegevens, zoals een adres, telefoonnummer, of een link naar een contactformulier, is ook een veelvoorkomende en nuttige praktijk.

Voor bedrijven is het eveneens waardevol om links naar hun sociale mediaprofielen op te nemen voor betere connectiviteit met klanten. Daarnaast kan de footer ruimte bieden voor extra elementen zoals een korte beschrijving van het bedrijf, toegang tot een nieuwsbriefinschrijving, of zelfs een compacte sitemap.
Het is ook een ideale plaats voor juridische links zoals privacybeleid en gebruiksvoorwaarden.

Een goed ontworpen footer draagt bij aan de algehele gebruikerservaring door essentiële informatie en hulpmiddelen toegankelijk te maken.

Tips voor een footer in 2024

Met de evolutie van webdesign is het belangrijk om ook de footer van je website of webshop dynamisch en relevant te houden.

In 2024 is het aan te raden om de footer aan te passen aan verschillende pagina’s van je site, afhankelijk van de specifieke inhoud en doel van elke pagina. Bijvoorbeeld, op de homepage kan een uitgebreidere footer nuttig zijn met extra informatie en links, terwijl op andere pagina’s een meer gestroomlijnde footer de focus kan leggen op specifieke acties of informatie.

Een interessante trend is het gebruik van interactieve elementen in de footer, zoals een feedbacksectie of een mini-poll. Ook het benadrukken van speciale aankondigingen of aanbiedingen in de footer kan effectief zijn, vooral voor tijdelijke campagnes of belangrijke updates. Denk hierbij aan speciale kortingen, aankomende evenementen, of belangrijke bedrijfsmededelingen.

Deze aanpak zorgt ervoor dat essentiële informatie de aandacht krijgt die het verdient, zonder de navigatie of het uiterlijk van de website te verstoren. Een innovatieve en goed doordachte footer kan de gebruikerservaring aanzienlijk verbeteren en zorgen voor een succesvolle online aanwezigheid in 2024.

Zie je het bos niet meer door de digitale bomen?

Stuur ons vrijblijvend en wie weet tillen we jouw bedrijf naar een hoger online niveau!

CONTACTEER ONS