Skip links

Hoe pas ik upselling en cross-selling toe in mijn webshop?

Gepubliceerd op 27 februari 2024

- Wat is upselling?
- Wat is cross selling?
- Implementatie in de praktijk
- Samenvattend

Wie een webshop beheert, zou moeten weten dat upselling en cross-selling krachtige strategieën om je omzet te verhogen.

Deze technieken moedigen klanten aan om meer te besteden door hen producten van hogere waarde of aanvullende items voor te stellen. Laten we ontdekken hoe je deze tactieken effectief kunt implementeren in jouw webshop.

Wat is upselling?

Upselling houdt in dat je klanten een duurder of geüpgraded product aanbiedt binnen dezelfde categorie. Het doel is om de klant te verleiden tot het kopen van een hoger geprijsd item door de voordelen ervan te benadrukken. Een algemene richtlijn is dat het upsell-product tot 30% duurder kan zijn dan het oorspronkelijke product. Belangrijk is dat het upsell-product goed aansluit bij de wensen van de klant. Stel bijvoorbeeld een grotere en modernere televisie voor aan een klant die al interesse toont in een basismodel.

Wat is cross-selling?

Bij cross-selling bied je klanten aanvullende producten aan die relevant zijn voor hun huidige aankoop. Deze techniek gaat over het suggereren van complementaire items die de ervaring van het hoofdproduct verbeteren. Als een klant bijvoorbeeld een digitale camera koopt, kun je extra batterijen of een cameratas voorstellen. Het is belangrijk om producten te kiezen die logisch zijn in combinatie met het oorspronkelijke artikel.

Implementatie in de praktijk

De implementatie van upselling en cross-selling kan op verschillende manieren:

– Voor de aankoop: Op de productpagina kun je alternatieve of aanvullende producten tonen.
– Tijdens de aankoop: In de winkelwagen of tijdens het afrekenproces kun je relevante upsell- of cross-sell items voorstellen.
– Na de aankoop: Door middel van automatische follow-up e-mails kun je klanten aanmoedigen om gerelateerde producten te kopen met eventueel een kortingscode.

Veel webshops vallen natuurlijk niet te vergelijken met grote marktplaatsen als Bol.com, Coolblue of Amazon en hebben veel mindere producten. Voor deze sites raden we aan om gebruik te maken voor secties zoals ‘gerelateerde producten’. Dit kan je onderaan de productpagina plaatsen om andere producten te tonen uit bv. dezelfde categorie.

Tips voor effectieve upselling en cross-selling

– Zorg ervoor dat je aanbiedingen relevant zijn voor de klant.
– Bied bundels aan, waarbij complementaire producten samen met korting worden verkocht.
– Maak duidelijk waarom de aanbevolen producten voordelig zijn voor de klant, zowel op emotioneel als logisch niveau.
– Overdrijf niet met het aantal opties; te veel keuzes kunnen klanten overweldigen.

Samenvattend

Upselling en cross-selling, mits correct toegepast, kunnen niet alleen de omzet van je webshop verhogen, maar ook de klanttevredenheid verbeteren door het aanbieden van waardevollere en aanvullende producten. Onthoud dat het belangrijk is om logische verbindingen te leggen tussen je producten en de behoeften van je klanten.

Dit artikel werd geschreven door KNEET.

Wij zijn een Belgisch marketingbureau met een sterke focus op online marketing via kanalen zoals Facebook, Instagram, nieuwsbrieven en Google Ads. Daarnaast bouwen en optimaliseren we converterende websites en webshops.
Sinds 2016 kenden we al 100+ tevreden klanten in tal van sectoren.

Maken we binnenkort eens vrijblijvend kennis?

Mag KNEET je helpen?

Laat je gegevens na zodat we vrijblijvend kunnen praten over wat je reeds online doet.

    Nieuwe website laten maken?

    Wij maken sinds 2016 winstgevende websites & webshops voor tal van KMO’s, merken en ondernemers.

    MEER INFO