Je overweegt om een webshop te beginnen met Shopify? Goed! We leggen uit onze expertise het één en uit waarom Shopify wel of juist niet een goede oplossing is voor jou. We bespreken het kostenplaatje, de uitdagingen en geven uiteraard ons advies.
Wat is Shopify?
Shopify is een van oorsprong Canadees e-commerce platform dat ondernemers en merken in staat stelt om hun eigen online winkels te bouwen en beheren. Met Shopify kunnen verkopers producten en diensten verkopen, betalingen accepteren, inventaris beheren en zelfs hun merk opbouwen. Zowel voor beginnende als ervaren online bedrijven kan het een interessant platform zijn.
Je merkt wel snel dat Shopify zijn oorsprong heeft in Noord-Amerika. Vroeger was het platform niet vertaald, maar ook naar integraties (link) liep het soms achter voor Europese bedrijven en klanten.
Verder is Shopify ook beursgenoteerd waardoor ze de belangen van de aandeelhouders al eens boven deze van de klanten kunnen leggen. Wanneer je gebruik maakt van Shopify heb je weinig te zeggen wanneer prijzen veranderen of andere beslissingen worden genomen.
De voordelen van Shopify
Shopify biedt talloze voordelen die het een aantrekkelijke keuze maken voor e-commerce ondernemers.
Allereerst biedt het een gebruiksvriendelijke interface en intuïtieve tools, waardoor het gemakkelijk is om je webshop op te zetten en te beheren, zelfs zonder technische kennis. Daarnaast zorgt Shopify ook voor een betrouwbare en veilige winkelervaring, inclusief de hosting, beveiliging en technische ondersteuning. Het platform biedt ook uitgebreide aanpassingsmogelijkheden met (betalende) thema’s en (betalende) apps, waardoor je de look en functionaliteit van je webshop kunt optimaliseren en op ieder moment kan aanpassen.
Als laatste integreert Shopify in de meeste gevallen naadlaas met verschillende betalingsgateways, alsook andere tools voor marketing, CRM, rapportage, verzendingen, …
De nadelen van Shopify
Shopify heeft naast voordelen, ook nadelen die naar onze mening de doorslag geven om het platform af te raden.
Wanneer je aan de slag gaat met de functies van Shopify merk je heel snel dat het een gesloten systeem is. Dit noemen we closed source, wat verschilt met open source waar wij mee werken.
Praktisch wilt dit zeggen dat je weinig beweegruimte krijgt om het platform naar jouw hand te stellen. Stel je wilt iets simpel wijzigen aan je webshop, dan is daar vaak geen hapklare optie voor. Misschien moet je er een app voor gebruiken die betalend is of misschien kan je het gewoon niet doen.
Neem de productpagina als voorbeeld. Je hebt keuze uit verschillende opties, maar als deze niet volstaan of jou niet aanstaan, dan heb je pech. Je kan dit door eigen code toe te voegen en aan te passen gedeeltelijk oplossen, maar dit is niet de normale gang van zaken.
In een open source CMS systeem kan je elke pixel instellen hoe jij het wilt. Dat is meer onze manier van werken.
Een leuk detail, het is nooit jouw eigen webshop. Je huurt gewoon Shopify als platform en kunt nooit weg. Hoeveel je ook betaalt en hoeveel middelen je ook steekt in het eigen maken, je kan niet vertrekken van Shopify.
Hierdoor zitten de meeste klanten ook vast aan het platform.
Als kantoor krijgen we regelmatig de vraag om Shopify winkels te helpen en te optimaliseren. Deze cases tonen ons dat de kant-en-klare oplossing nooit volstaat voor de meeste webwinkels die effectief omzet draaien. Iedereen heeft wel een functie die essentieel is of wensen naar design toe die Shopify niet biedt.
Hiervoor een eigen oplossing coderen, kan, al is dit vaak een kostelijke aangelegenheid. Én het blijft niet jouw eigen webshop of platform.
In de Appstore van Shopify kan je vaak een gelijkaardige oplossing vinden die het probleem grotendeels kan oplossing. Het resultaat is dat je dan weer een extra kost per maand draagt. Doe dit voor verschillende problemen en zet het op meerdere jaren en een ‘simpele’ oplossing kan al snel duizenden euro’s kosten op 2-3 jaar.
Shopify ervaringen
Shopify pakt als platform met heel grote klanten uit. Webshop zoals Kylie Cosmetics of Gymshark maken gebruik van Shopify en zijn unieke succesverhalen waarmee Shopify ook graag uitpakt.
Belangrijk om te melden, is dat dit de uitzonderingen zijn. Online vind je 1001 negatieve ervaring. Zowel van webshop eigenaars die hun webshop niet kunnen sluiten, geen support krijgen, … maar even goed consumenten die zijn opgelicht door webshops die van Shopify gebruik maken.
Dit maakt dat klanten misschien twee keer nadenken om bij een Shopify webshop te bestellen. Nadeling is dat het vaak heel duidelijk is wanneer een webshop gemaakt is via Shopify.
Wat kost Shopify?
Shopify heeft een erg slim businessmodel waarbij het op allerlei vlakken geld verdient. Dat is ook de reden waarom het aandeel zo geliefd is bij Wall Street. Momenteel is Shopify 90 miljard (!) waard. Dit komt enerzijds door het feit dat e-commerce jaar na jaar groeit. Anderzijds omdat Shopify op elke bestelling verdient, naast de lopende kosten die het aanrekent.
Om te starten betaal je slechts 24 euro per maand dat je eens per jaar betaalt. Dit lijkt weinig, maar dit is een sluwe manier van misleiding. Ze geven de illusie dat je enkel dat abonnement moet betalen, maar naarmate je jouw webshop gebruikt, merk je dat er nog tal van andere kosten bijkomen.
Zo moet je niet alleen betalen om Shopify te gebruiken, maar moet je ook betalen per transactie. Deze commissies verschillen op basis van de betaalmethode, maar ook op basis van welk abonnement je hebt gekozen.
Deze kosten heb je uiteraard ook wanneer je een betaalprovider gebruikt zoals Mollie of MultiSafepay. Omdat Shopify Payments niet alle mogelijkheden aanbieden, zijn webshops vaak geneigd om met een externe betaalpartner in zee te gaan. Wanneer je dit doet, heft Shopify een extra kost, waardoor je al rap 4% kosten betaalt voor een betaling met credit card.
Een andere kost is het design van je webshop. Shopify heeft tal van gratis thema’s, maar de meeste thema’s die je echt wilt gebruiken, zijn betalend. Dit is gelukkig een eenmalige kost, maar de prijzen liggen toch aan de grote kant. Indien je specifieke aanpassingen wilt maken aan je thema om het meer eigenheid te geven, moet je hier zelf aan ‘prutsen’. Dit is dan vaak aan een uurtarief of via een projectprijs.
We raden daarom aan om vanaf het begin heel duidelijk te zijn in wat je allemaal wilt van functies en hoe je wilt dat alles eruitziet.
Als je denkt dat we er nu zijn, ben je fout. We zijn nog maar net begonnen. Shopify biedt nl. een vrij basis ecosysteem aan, waarmee je op zich kan ‘starten’. Echter ga je al snel functies willen invoeren die het van de start niet aanbiedt. Al deze extra functies zijn helaas betalend en vaak zelfs per maand.
De Appstore van Shopify biedt zo 1001 opties aan. Gaande van een tool om je Instagram te koppelen tot tools voor je facturatie, reviews, meertaligheid of productopties. We verschieten er vaak zelf van hoeveel basiszaken verstopt zitten achter betaalde extras.
Voor Shopify is dit een ‘slimme’ manier, omdat het op deze extra add-ons uit de shopify appstore natuurlijk geld verdient. Bijkomend moeten ze het zelf niet aanbieden en rekenen ze op de makers van deze extra tools voor support.
Als webshop eigenaar zie je de kosten zo wel snel oplopen. Het is zo eerder de norm dat webshops makkelijk 500 tot wel 3000 euro per maand betalen voor lopende kosten omdat ze in Shopify zitten.
Dit hakt stevig in je winstmarge, want hierboven moet je nog andere kosten betalen, verzendkosten, retours en uiteraard ook nog je marketing.
Alternatieven voor Shopify
Shopify is niet het enige platform waarmee je op een relatief eenvoudige manier een webshop kan bouwen. Zo is er nog Wix en Squarespace die op een gelijkaardige manier werken naar kosten en functies.
Meer lokaal heb je tal van andere platformen die een gelijkaardige dienst aanbieden. Want laat het ons herhalen tot in het oneindige: dergelijke diensten zijn huur. Je bezit nl. niet je eigen webshop en bent altijd afhankelijk.
Het enige dat we daarom echt aanraden is om gebruik te maken van een open-source systeem zoals WordPress met Woocommerce. Op deze manier bezit je wel jouw eigen webshop en kan je de kosten tot een minimum houden. Een ander voordeel van opensource CMS systemen is dat je makkelijker diensten kan integreren.
Hoe maak je een goede keuze?
De ene is lovend over Shopify en de andere zou er nooit nog mee willen werken. Wij zijn uiteraard biased omdat we zelfs websites en webshops maken voor onze klanten. Doorheen de jaren zijn we al met talloze systemen in contact gekomen waardoor we het klappen van de zweep kennen.
Het belangrijkste is dat jij duidelijk weet wat alle kosten zijn, maar ook alle mogelijkheden. Elke webshop verandert na maanden en jaren. Je wilt meer functies, een beter design, wilt meer inzetten op x of y. Dan wil je dat dit finaal ook mogelijk is en dat jouw webshop ook kan veranderen en kan meegroeien.
Naar eenvoud en dagelijks beheer zijn alle systemen grotendeels hetzelfde. De tijd waarin een makkelijke interface een selling point was, is verleden tijd. En maar goed ook!
Test platformen uit, praat met verschillende partijen en denk heel goed na over wat je wilt en wat al je kosten zijn. Op basis van die informatie kan je een veel betere keuze maken!
Samenvattend
Samenvattend is Shopify een populaire keuze voor het bouwen en beheren van jouw webshop. Het biedt een gebruiksvriendelijke interface, betrouwbare hosting, beveiliging en technische ondersteuning. Het kan meegroeien met je bedrijf, maar het heeft ook nadelen zoals hoge kosten en beperkte aanpasbaarheid.
Heb je zelf een Shopify webwinkel waarmee je verder wilt groeien, of wil je ons jouw nieuwe webshop laten bouwen, contacteer ons vrijblijvend voor een audit of meeting.
Mag KNEET je helpen?
Laat je gegevens na zodat we vrijblijvend kunnen praten over wat je reeds online doet.
Nieuwe website laten maken?
Wij maken sinds 2016 winstgevende websites & webshops voor tal van KMO’s, merken en ondernemers.