Wat is het verschil tussen WordPress.com en WordPress.org?

Laatst gewijzigd op 27 november 2023

WordPress.com is een gehoste service, wat betekent dat je website direct op de servers van WordPress.com draait.

Je kunt er een website maken en beheren zonder je zorgen te hoeven maken over zaken als webhosting of het installeren van software.
Echter, de aanpassingsmogelijkheden op WordPress.com zijn beperkter. Je hebt minder vrijheid in het kiezen van thema’s, plugins en het aanpassen van code.

Er zijn zowel gratis als betaalde plannen beschikbaar, waarbij de betaalde plannen meer geavanceerde functies bieden.

Daarentegen is WordPress.org de plek waar je de gratis WordPress software kunt downloaden om op je eigen webhosting te installeren.

Dit geeft je volledige vrijheid en controle over je website of webshop. Je kunt elk gewenst thema kiezen, elke plugin installeren en de code naar wens aanpassen.

Hoewel de software van WordPress.org gratis is, moet je wel betalen voor webhosting en een domeinnaam.

Wanneer marketingbureau’s praten over het CMS WordPress bedoelen ze WordPress.org.

Lees meer: WordPress uitgelegd: Alles wat je moet weten, de gids
Lees meer: 7 veelgestelde vragen met antwoorden over WordPress