Skip links

Hoe meet ik SEO succes?

Laatst gewijzigd op 17 december 2023

SEO, of zoekmachineoptimalisatie, is essentieel voor elke website of webshop. Maar hoe weet je of je SEO-inspanningen effectief zijn? Het meten van SEO-succes lijkt op het controleren van de hartslag van je online aanwezigheid. Het gaat niet alleen om hoger scoren in zoekmachineresultaten, maar ook om het begrijpen van de impact op je site en bedrijf.

Wat heb ik nodig om SEO resultaten te meten?

Er bestaan erg veel (betaalde) tools die je kunnen helpen met SEO. Echter raden we gewoon gratis tools aan zoals Google Analytics en voornamelijk Google Search Console.

Met deze laatste kan je eigenlijk ‘alles’ analyseren en meten.

Het enige wat het niet doet, is kijken naar je backlinks en om een eenvoudige manier bijhouden voor welke keywords je op welke positie scoort. Dit kan je wel individueel doen, maar vraagt dus extra werk.

Welke parameters zijn interessant voor SEO?

Om de impact van je SEO-inspanningen nauwkeurig te meten, moet je letten op specifieke belangrijke statistieken en parameters.

Zo kan je focussen op het aantal organische bezoekers die naar je website komen, maar ook hoe lang deze op jouw website zitten of hoe vaak ze overgaan tot een conversie.
Dit is pas interessant wanneer je al wat succes kent in SEO.

Daarom is het goed om te letten op het aantal impressies je krijgt in de zoekresultaten. Dit getal zou idealiter maand na maand moeten stijgen. Dit getal kan je ook per pagina of per zoekterm bijhouden in Google Search Console, wat erg handig kan zijn wanneer je net een nieuwe pagina of artikel hebt toegevoegd.

Bijhouden op welke positie in Google je staat voor een specifieke zoekterm of met een specifieke kan ook erg interessant zijn. Dit komt enerzijds omdat SEO een werk van lange adem is. Resultaten komen vaak pas na weken en maanden van hard werk. Anderzijds is het zo dat je pas echt bezoekers krijgt wanneer je op de eerste pagina scoort op Google en dus op pagina 10 of hoger.
Het bijhouden van de positie binnen de SERP is dus interessant.

Zit je toch nog met een prangende vraag?

Stel ze ons gerust en we zullen zien wat de sterren voor ons in petto hebben!

CONTACTEER ONS