Wat zijn WordPress updates?
Laatst gewijzigd op 27 november 2023
WordPress updates zijn verbeteringen en patches die regelmatig worden uitgebracht om de functionaliteit, veiligheid en prestaties van het platform te verbeteren.
Naast updates aan WordPress zelf, worden thema’s en plugins ook geregeld ge-update.
Deze updates zijn essentieel om websites & webshops te beschermen tegen beveiligingsrisico’s en om ervoor te zorgen dat ze efficiënt blijven werken.
De vele updates zijn soms een punt van kritiek op het CMS-platform. Mede omdat een update ervoor kan zorgen dat bepaalde zaken niet meer werken. Echter kan je een update terugdraaien en worden grote updates op voorhand aangekondigd zodat iedereen tijdig het nodige kan doen. Ook helpt het gebruik van een child thema hierbij.
Hoe vaak moet je WordPress, thema’s of plugins updaten?
Over het algemeen is het aanbevolen om updates uit te voeren zodra deze beschikbaar zijn. WordPress brengt vaak updates uit om beveiligingslekken te dichten of nieuwe functies toe te voegen. Voor thema’s en plugins is het ook belangrijk om ze up-to-date te houden, omdat verouderde versies kwetsbaar kunnen zijn voor beveiligingsrisico’s en compatibiliteitsproblemen kunnen veroorzaken.
Wijzelf raden aan om na te gaan via de update logs hoe ingrijpend een update is. Een backup maken op voorhand is eveneens een goede best practice.
Hoe schakel je automatische updates in?
Automatische updates kunnen een handige manier zijn om ervoor te zorgen dat je WordPress website of webshop altijd up-to-date is. Om automatische updates in te schakelen, kun je naar het WordPress-dashboard gaan en naar de sectie ‘Updates’ navigeren. Hier kun je kiezen om automatische updates in te schakelen voor WordPress zelf, thema’s en plugins. Het is wel belangrijk om regelmatig je website te controleren na automatische updates om er zeker van te zijn dat alles correct werkt.
In sommige hosting omgevingen kan je ook automatische updates inschakelen.
Waarom moet je WordPress, thema’s of plugins updaten?
Het updaten van WordPress, thema’s en plugins is van cruciaal belang voor het onderhoud van je website. Deze updates bevatten vaak essentiële beveiligingspatches die beschermen tegen hackers en malware. Door je systeem up-to-date te houden, verminder je het risico op beveiligingsinbreuken aanzienlijk. Bovendien brengen updates regelmatig nieuwe functies en verbeteringen in de prestaties met zich mee, wat de algehele gebruikerservaring van je website kan verbeteren.
Een ander belangrijk aspect van updates is het behouden van compatibiliteit. Als WordPress en zijn componenten up-to-date zijn, werken ze beter samen en worden problemen met compatibiliteit verminderd. Het niet bijwerken kan leiden tot conflicten tussen verschillende onderdelen van je website, wat resulteert in verminderde functionaliteit of zelfs het offline gaan van de website.
Hoe zet je een update terug?
Er kunnen situaties zijn waarin een update niet werkt zoals verwacht of conflicteert met andere elementen van je website of webshop. In zulke gevallen kan het nodig zijn om een update terug te zetten naar een eerdere versie.
Een van de meest gebruikte plugins voor dit doel is ‘WP Rollback‘. Deze plugin maakt het eenvoudig om een eerdere versie van een thema of plugin te herstellen. Om dit te doen, installeer je eerst de WP Rollback-plugin via het WordPress-dashboard. Zodra deze is geactiveerd, ga je naar de lijst met geïnstalleerde plugins of thema’s, waar je naast elk item een ‘Rollback’-optie zult zien. Door hierop te klikken, kun je een eerdere versie selecteren en de rollback uitvoeren.
Het is wel belangrijk om vooraf een volledige back-up van je website te maken voordat je een rollback uitvoert, om te voorkomen dat er gegevens verloren gaan.
Zie je het bos niet meer door de digitale bomen?
Stuur ons vrijblijvend en wie weet tillen we jouw bedrijf naar een hoger online niveau!