Skip links

ChatGPT: De Ultieme Gids voor Effectief Gebruik van deze AI-tool (2024)

Gepubliceerd op 2 juli 2023

- Van wie is ChatGPT?
- Account aanmaken
- Wat is een prompt?
- Voorbeeldprompts
- Hoe verschilt een prompt met een zoekopdracht?
- Tips voor een goede prompt
- Waarvoor wordt ChatGPT gebruikt?
- Is ChatGPT gratis?
- Kan ChatGPT Nederlands?
- Heeft ChatGPT een app?
- Alternatieven voor ChatGPT
- Samenvattend

Het is begrijpelijk dat ChatGPT de afgelopen maanden het gesprek van de dag is geweest, zowel bij de koffiemachine als in bredere kringen. Veel mensen vragen zich af of AI-technologieën zoals ChatGPT een bedreiging vormen voor traditionele banen en of ze het einde van kunst en creatie inluiden.

Hoewel deze vragen terecht zijn, is het belangrijk om te benadrukken dat de impact van AI nog steeds in ontwikkeling is en dat er ook kansen en mogelijkheden zijn om te verkennen. Het is een dynamisch veld waarin de discussie nog niet definitief is beslecht, en het is interessant om te zien hoe deze technologieën evolueren en integreren in onze samenleving.

Van wie is ChatGPT?

ChatGPT is ontwikkeld door OpenAI, een toonaangevend onderzoeks- en technologiebedrijf op het gebied van kunstmatige intelligentie. OpenAI streeft naar de ontwikkeling van veilige en nuttige AI-systemen die op grote schaal kunnen worden toegepast. In het geval van ChatGPT heeft OpenAI gebruikgemaakt van geavanceerde machine learning-technieken en enorme hoeveelheden tekstuele gegevens om het model te trainen. OpenAI staat bekend om zijn inzet voor transparantie en ethische verantwoordelijkheid bij het gebruik en de verspreiding van AI-technologieën, en ze blijven zich inzetten voor voortdurende verbetering en innovatie op dit gebied.

Account aanmaken

Om de boot niet te missen hebben we een account nodig bij.

 1. Ga naar de OpenAI-website en klik op de knop ‘Get Started’ of ‘Aan de slag’.
 2. Vul je e-mailadres en kies een wachtwoord om een nieuw account aan te maken. Zorg ervoor dat je een sterk wachtwoord kiest om de beveiliging van je account te waarborgen.
 3. Volg de stappen in je mailbox zodat je account actief is.
 4. Navigeer naar de ChatGPT-pagina binnen je account. Dit kan via het menu of een specifieke link op de website.

Nu ben je helemaal klaar om ChatGPT te verkennen en antwoorden te krijgen op je vragen.

Wat is een prompt?

Een prompt is de tekst die je schrijft om context te geven aan ChatGPT en de AI te sturen in het genereren van een antwoord of respons. Het fungeert als de start van een conversatie met het AI-model. 

Je kunt een prompt beschouwen als de vraag, het verzoek of het onderwerp waarover je wilt praten met ChatGPT. Het is belangrijk om de prompt zo duidelijk en specifiek mogelijk te formuleren, zodat het AI-model een beter begrip heeft van wat je precies zoekt. Door het schrijven van een goed geformuleerde prompt kun je de relevantie en kwaliteit van de gegenereerde antwoorden verbeteren en een meer bevredigende interactie met ChatGPT creëren.

ChatGPT

Hoe verschilt een prompt met een zoekopdracht?

Wat ChatGPT onderscheidt van traditionele zoekmachines zoals Google is dat het meer biedt dan alleen een eenmalig antwoord op een enkele vraag. Met ChatGPT kun je een conversatie aangaan door na je initiële prompt verder te praten en te reageren op de gegenereerde antwoorden. 

Je kunt verduidelijkende vragen stellen, aanvullende informatie verstrekken of specifieke instructies geven om de gewenste resultaten te verkrijgen. Dit interactieve aspect maakt het mogelijk om de gegenereerde output te verfijnen en te verbeteren, en het biedt een meer dynamische en betrokken ervaring voor gebruikers. Het vermogen om te blijven praten na de prompt opent de deur naar iteratieve gesprekken met het AI-model, waardoor je dieper kunt ingaan op onderwerpen en een meer gepersonaliseerde interactie kunt hebben. Dit flexibele en conversatieve karakter van ChatGPT is een opmerkelijk verschil ten opzichte van de traditionele zoekervaring waaraan mensen gewend zijn en biedt nieuwe mogelijkheden voor het verkrijgen van waardevolle informatie en inzichten.

Tips voor een goede prompt

Het formuleren van een goede prompt is cruciaal om de gewenste resultaten te krijgen bij het gebruik van ChatGPT. Hier zijn enkele tips om een effectieve prompt te creëren:

 1. Wees duidelijk en specifiek: Zorg ervoor dat je je vraag of verzoek zo helder en nauwkeurig mogelijk formuleert. Vermijd vaag taalgebruik en geef voldoende context om het AI-model te begeleiden.
 2. Bepaal je gewenste output: Denk na over het soort antwoord dat je zoekt en specificeer het indien mogelijk in je prompt. Wil je feitelijke informatie, suggesties, een stappenplan of iets anders? Het verduidelijken van je verwachtingen kan helpen om gerichtere antwoorden te krijgen.
 3. Voeg context toe: Als je prompt betrekking heeft op een specifieke situatie, gebeurtenis of achtergrond, zorg er dan voor dat je deze context in je prompt opneemt. Dit helpt ChatGPT om de juiste informatie te bieden die relevant is voor jouw situatie.
 4. Stel verduidelijkende vragen: Als het antwoord van ChatGPT niet volledig aan je verwachtingen voldoet, aarzel dan niet om vervolgvragen te stellen of om verduidelijking te vragen. Dit helpt het AI-model om zich beter aan te passen aan jouw behoeften.
 5. Experimenteer: Het kan enige tijd en uitproberen vergen voordat je de ideale prompt formuleert. Wees bereid om verschillende formuleringen en benaderingen te testen en pas je prompt indien nodig aan om de gewenste resultaten te verkrijgen.

Met deze tips kun je de effectiviteit van je prompts vergroten en een productievere interactie met ChatGPT creëren. Experimenteer, leer en verfijn je prompts om het meeste uit deze AI-tool te halen.

Waarvoor wordt ChatGPT gebruikt?

ChatGPT wordt voor tal van doeleinden gebruikt, zowel professioneel als persoonlijk. Hier zijn enkele van de populairste use-cases:

 1. Content creatie: Bloggers, journalisten en copywriters maken gebruik van ChatGPT om inspiratie op te doen, teksten te redigeren en zelfs complete artikelen te genereren. Het kan dienen als een handige tool om de productiviteit te verhogen en creatieve blokkades te overwinnen.
 2. Klantenservice: Bedrijven zetten ChatGPT in als virtuele assistent om klanten te helpen met hun vragen en problemen, waardoor de werkdruk van hun medewerkers verlicht wordt. Het kan snelle en consistente ondersteuning bieden, en fungeren als een efficiënte eerste lijn van klantinteractie.
 3. Onderwijs: Docenten en studenten gebruiken ChatGPT om lesmateriaal te ontwikkelen, onderzoeksartikelen te schrijven en als studiehulp. Het kan complexe concepten uitleggen, bronnen aanbevelen en een interactieve leerervaring bieden.
 4. Coderen: ChatGPT kan programmeurs assisteren bij het oplossen van codeproblemen en suggesties geven voor het optimaliseren van hun code. Het kan dienen als een soort virtuele codepartner, waardoor ontwikkelaars sneller en efficiënter kunnen werken.
 5. Creatieve projecten: Kunstenaars, schrijvers en muzikanten maken gebruik van ChatGPT om ideeën te genereren, creatieve blokkades te doorbreken en nieuwe perspectieven te verkennen. Het kan dienen als een bron van inspiratie en een collaboratieve tool voor artistieke expressie.

De veelzijdigheid en flexibiliteit van ChatGPT maken het een waardevol hulpmiddel in verschillende domeinen. Van het genereren van content tot het verlenen van klantenservice en het ondersteunen van leerprocessen, ChatGPT opent nieuwe mogelijkheden voor efficiëntie, creativiteit en probleemoplossing in diverse contexten.

Is ChatGPT gratis?

Hoewel OpenAI aanvankelijk een gratis toegang tot ChatGPT aanbood, heeft het bedrijf besloten om over te stappen naar een betaald model genaamd ChatGPT Plus. Dit betekent dat toegang tot ChatGPT niet langer volledig gratis is.

Met ChatGPT Plus kunnen gebruikers echter profiteren van voordelen zoals snellere responstijden, prioritaire toegang tot nieuwe functies en een verbeterde gebruikerservaring. Het abonnementstarief voor ChatGPT Plus wordt door OpenAI vastgesteld en kan worden gecontroleerd op hun officiële website. Het is belangrijk op te merken dat OpenAI ook een beperkte gratis toegang blijft bieden, zodat gebruikers ChatGPT kunnen uitproberen en verkennen, zij het met enkele beperkingen.

Een abonnement voor ChatGPT Plus kost momenteel 20 USD per maand.

Kan ChatGPT Nederlands?

ChatGPT heeft de mogelijkheid om Nederlands te begrijpen en erop te reageren, waardoor het geschikt is voor interacties in het Nederlands. Dit opent verschillende mogelijkheden voor gebruik in Nederlandstalige contexten, zoals het stellen van vragen, het verkrijgen van informatie en het verkennen van onderwerpen in de Nederlandse taal.

Naast Nederlands ondersteunt ChatGPT ook andere talen, waardoor het een waardevol instrument is voor vertaalgerelateerde use-cases. Gebruikers kunnen bijvoorbeeld vertalingen verkrijgen van en naar het Nederlands voor zakelijke communicatie, het begrijpen van buitenlandse teksten of het communiceren met mensen uit verschillende taalgemeenschappen.

Het vermogen van ChatGPT om meerdere talen te ondersteunen opent mogelijkheden voor internationale samenwerking, culturele uitwisseling en toegang tot informatie in verschillende taalgebieden. Het vergemakkelijkt de communicatiebarrières en kan dienen als een handige tool voor het overbruggen van taalverschillen in diverse contexten.

ChatGPT

Heeft ChatGPT een app?

OpenAI heeft recentelijk een mobiele app voor ChatGPT gelanceerd, beschikbaar in de Verenigde Staten. Met deze app kunnen gebruikers gemakkelijk toegang krijgen tot ChatGPT via hun mobiele apparaten. 

ChatGPT is uiteraard ook steeds beschikbaar via de browser op je mobiele telefoon of tablet. 

Hoewel de app momenteel alleen beschikbaar is in de Verenigde Staten, zal dit waarschijnlijk ook uitrollen naar andere landen in de komende weken of maanden. 

Alternatieven voor ChatGPT

ChatGPT is momenteel veruit de bekendste AI tool, maar dagelijks komen er nieuwe tools beschikbaar die gebruik maken van AI. Tools die kunnen helpen bij vertalen, samenvatten, brainstormen, mails schrijven, beelden maken, data-analyse, tekst-naar-spraak, spraak-naar-tekst, programmeren en ga zo maar door. 

We lijsten graag enkele van onze tools op. 

DeepL
Namelix
LogoAi.com
Oberlo.com
Logomaster.ai
Bing Chat
ReplyGPT
Firefly
Dall-E
Bing Image Generator
Stable Diffusion
Midjourney
Playground AI
Runway
Otter.ai
Woord
NaturalReader
ElevenLabs
Copilot (Copilot)
Tabnine
AgentGPT
AutoGPT

Naast aparte tools wordt AI ook steeds meer ingebouwd in reeds bestaande programma’s. Zo werkt Adobe aan Firefly wat een beta-tool is om AI in Photoshop en andere programma’s te gebruiken. 

Ook in zoekmachines zoals Google wordt AI getest voor een verbeterde gebruikservaring. 

Samenvattend

ChatGPT is een AI-model ontwikkeld door OpenAI, dat gebruikers in staat stelt om interactieve gesprekken te voeren door middel van prompts. Het model kan gebruikt worden voor diverse doeleinden, zoals content creatie, klantenservice en onderwijs. Het model ondersteunt verschillende talen, waaronder Nederlands, en er is zowel een betaald abonnement als beperkte gratis toegang beschikbaar.

Dit artikel werd geschreven door KNEET.

Wij zijn een Belgisch marketingbureau met een sterke focus op online marketing via kanalen zoals Facebook, Instagram, nieuwsbrieven en Google Ads. Daarnaast bouwen en optimaliseren we converterende websites en webshops.
Sinds 2016 kenden we al 100+ tevreden klanten in tal van sectoren.

Maken we binnenkort eens vrijblijvend kennis?

Mag KNEET je helpen?

Laat je gegevens na zodat we vrijblijvend kunnen praten over wat je reeds online doet.

  Nieuwe website laten maken?

  Wij maken sinds 2016 winstgevende websites & webshops voor tal van KMO’s, merken en ondernemers.

  MEER INFO