Skip links

Hoe laat ik mijn website indexeren?

Laatst gewijzigd op 7 december 2023

Het laten indexeren van je website of webshop door zoekmachines zoals Google is cruciaal voor je online zichtbaarheid. Dit proces kan complex lijken, vooral als je nieuw bent in de wereld van SEO (Search Engine Optimization).

Stap 1: Aanmelden bij Google Search Console

De eerste stap in het indexatieproces is je aanmelden bij Google Search Console. Dit is een gratis tool van Google die je inzicht geeft in hoe je website presteert in zoekresultaten. Door je site hier aan te melden, nodig je als het ware Google uit om je website te bezoeken en te indexeren.

Stap 2: Het belang van een XML-sitemap

Een XML-sitemap is als een kaart van je website, die zoekmachines helpt om de structuur van je site te begrijpen. Door een XML-sitemap te maken en deze te uploaden naar Google Search Console, maak je het voor Google makkelijker om alle pagina’s van je website te vinden en te indexeren. Dit is vooral belangrijk voor grotere websites of websites met veel inhoud​​.

Een XML-sitemap kan je makkelijk aanmaken met een plugin en bevindt zich meestal op voorbeeld.be/sitemap.xml op ieders website.

Stap 3: Begrijpen van het indexatieproces

Het is belangrijk om te begrijpen hoe het indexatieproces werkt. Google gebruikt crawlers om je website te ‘crawlen‘, te indexeren en uiteindelijk te rangschikken in de zoekresultaten.

Dit proces omvat het bezoeken van je website, het analyseren van de inhoud en het opnemen ervan in Google’s database. Wees geduldig; dit kan enige tijd duren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de grootte en complexiteit van je website​​​​​​.

Je kan ook altijd individuele pagina’s toevoegen aan de lijst die Google moet crawlen voor je. Dit is een goede practise wanneer je nieuwe content hebt gemaakt.

Zit je toch nog met een prangende vraag?

Stel ze ons gerust en we zullen zien wat de sterren voor ons in petto hebben!

CONTACTEER ONS