Skip links

Hoe krijg ik gratis backlinks?

Laatst gewijzigd op 9 december 2023

Backlinks zijn een niet te onderschatten onderdeel van de SEO van jouw website of webshop. Elke kwalitatieve backlink is een signaal aan Google dat jouw site bestaat en belangrijk is.
Hoe meer dergelijke signalen, hoe hoger jouw content zal scoren in de zoekresultaten.

Lees meer: Backlinks: cruciaal voor SEO en zoekmachineoptimalisatie
Lees meer: Moet je betalen voor backlinks?

Online directories en gidsen

De eerste stap om gratis backlinks te verkrijgen zijn online bedrijvengidsen en directories. Deze fungeren een beetje zoals de oude telefoonboeken, maar dan voor het internet.

Veel gemeentes hebben op hun website een bedrijvengids zoals de stad Kortrijk: https://www.kortrijk.be/bedrijvengids.
Ook op nationaal niveau vind je tal van dergelijke websites zoals Yalwa, Goudengids, Infobel of Kompass. Pas bij dergelijke websites wel op dat je niet betaalt voor de link en het profiel. Een gewone ‘gratis’ vermelding is meer dan genoeg.
Als laatste heb je vaak ook sector gerelateerde websites zoals https://www.zoekeenarchitect.be/ of zelfs https://architectenjobs.be/.

Even Google doorzoeken op dergelijke websites en voor je het weet, heb je tal van gratis backlinks erbij. Deze backlinks hebben uiteraard niet de allerhoogste waarde, maar ze zijn een essentiële start voor elk bedrijf.

Sociale media en fora

Vervolgens kunnen we gebruik maken van sociale media en fora om een profiel te maken, waar ook weer jouw site gelinkt wordt. De meeste bedrijven hebben vast al een Facebook of Instagram, maar kijk ook verder dan de gekende profielen.
Heb je bedrijfsvideo’s? Waarom deze dan niet ook op YouTube en Vimeo plaatsen. Dat zijn weer twee backlinks erbij.

Fora zoals Reddit, maar evengoed sector gerelateerde fora kunnen ook mogelijkheden bieden.

Samenwerkingen binnen jouw netwerk

Eens we backlinks hebben op online directories en sociale media, zijn de opties voor gratis backlinks meestal op.
Bedrijven die al enige tijd bestaan, kunnen vaak rekenen op hun netwerk. Bedrijven die dan weer net nieuw zijn, kunnen misschien wat gratis PR meepikken.

In welke situatie je ook zit, is het belangrijk om backlinks in je achterhoofd te houden. Bijvoorbeeld een testimonial geven voor de website van een kennis, kan ook een nuttige backlink opleveren.
Net zoals de sponsoring van de lokale voetbalclub van je kinderen. Eens je er over nadenkt, zijn er vast opties die je over het hoofd hebt gezien.

Zit je toch nog met een prangende vraag?

Stel ze ons gerust en we zullen zien wat de sterren voor ons in petto hebben!

CONTACTEER ONS