Skip links

Hoe maak ik een goed retourbeleid voor mijn webshop?

Laatst gewijzigd op 3 december 2023

Je retourbeleid is meer dan alleen een noodzakelijke formaliteit; het is een kans om je klantenservice te laten schitteren en vertrouwen op te bouwen bij je klanten. Een goed doordacht retourbeleid kan de efficiëntie verhogen, kosten besparen en klanttevredenheid verbeteren. Maar hoe pak je dit aan?

Lees meer: Hoe ga je als webshop om met retours? Tips & voorbeelden

De basisprincipes van een retourbeleid

Begin met de basis. Stel een duidelijk en eenvoudig te begrijpen beleid op. Vermeld expliciet wat de voorwaarden zijn voor het retourneren van producten, zoals de staat van het artikel en de termijn waarbinnen producten geretourneerd kunnen worden. Een standaard retourtermijn is 14 dagen, maar overweeg deze te verlengen om extra vertrouwen te wekken bij je klanten​​. Zorg er ook voor dat dit beleid gemakkelijk te vinden is op je website, bijvoorbeeld op de klantenservice-pagina​​ of onderaan in de footer.

Communicatie en kosten

Een cruciaal onderdeel van je retourbeleid is de communicatie naar de klant. Wees transparant over wie de kosten draagt voor de retourzendingen. Als je besluit deze kosten niet zelf te dragen, moet dit duidelijk vermeld worden in je beleid​​. Goede communicatie kan hier het verschil maken tussen een eenmalige klant en een loyale klant.

De voordelen van een goed retourbeleid

Een goed retourbeleid is niet alleen een verplichting, het is ook een strategisch voordeel. Studies tonen aan dat 91% van de online kopers het retourbeleid als een belangrijke factor beschouwt in hun aankoopbeslissing​​. Door een klantvriendelijk retourbeleid te hanteren, kun je van retouren een kans maken om meer winst te genereren en trouwe klanten te winnen​​.

Zit je toch nog met een prangende vraag?

Stel ze ons gerust en we zullen zien wat de sterren voor ons in petto hebben!

CONTACTEER ONS