Skip links

Beveiligingstips voor gehackte websites: Bescherm jezelf nu

- Wat is een gehackte website?
- Hoe wordt een website gehackt?
- Help, mijn website is gehackt, wat nu?
- Hoe bescherm ik mij tegen hacks en malware?
- Samenvattend

Als je website gehackt is, kan dat veel schade aanrichten aan je bedrijf, reputatie en klantenbestand. Het is daarom belangrijk om snel te handelen en de nodige beveiligingsmaatregelen te nemen om het probleem op te lossen en toekomstige hacks te voorkomen.

We geven ook enkele beveiligingstips om te voorkomen dat je website gehackt kan worden en bespreken de manieren waarop hackers schade aanrichten.

Wat is een gehackte website?

Een gehackte website is een website waarbij een kwaadwillende hacker of een groep van hackers toegang tot heeft. Dit kan leiden tot verschillende vormen van schade, zoals het stelen van persoonlijke informatie, het plaatsen van malware, of het overnemen van de website voor illegale doeleinden.

Vaak plaatsen hackers links naar pornografische websites of affiliate websites zoals AliExpress of phishing websites, wat kan leiden tot negatieve gevolgen voor de website-eigenaar. Het kan echter moeilijk zijn om te zien dat een website gehackt is, vooral als de hacker de schade heeft beperkt tot het plaatsen van links of het doorverwijzen naar andere websites.

Hoe wordt een website gehackt?

Een veel voorkomende manier waarop hackers toegang krijgen tot een website is door gebruik te maken van verouderde software of plug-ins die kwetsbaarheden bevatten die niet zijn gepatcht.

Het is daarom belangrijk om alle software die wordt gebruikt op de website regelmatig bij te werken en de nieuwste beveiligingsupdates te installeren. Door het nemen van preventieve maatregelen, zoals het updaten van software en het installeren van beveiligingsplug-ins, kun je het risico op een gehackte website verminderen en de veiligheid van je website verhogen. Indien de onderdelen van je website al meer dan een jaar niet meer ge-update zijn, mag je jou zeker en vast zorgen maken.

Eens er toegang is tot de website, kunnen ze stukjes malware toevoegen die vanzelf links aanpassen, content toevoegt of andere zaken.

Help, mijn website is gehackt, wat nu?

Een website die gehackt is, komt helaas vaker voor dan je zou denken. Er zijn ontzettend veel websites en vele zijn alles behalve up-to-date.

Afhankelijk van wat de hack inhoudt, bepaalt wat we kunnen doen.

Het is hierbij belangrijk om na te gaan of jezelf nog admin toegang hebt tot de website. Indien je zelf nog toegang hebt tot de website, dan kan je nagaan wat er gaande is. Via enkele malware scans, kan je meestal in enkele minuten bekomen welke files het kwaad aanrichten. Vervolgens verwijder je die en zet je alles up to date.

Indien je geen toegang meer hebt, is het belangrijk om eerst toegang te krijgen. De hackers kunnen hiervoor geld vragen of je kan zelf proberen om nog toegang te krijgen.

Een andere mogelijkheid is om een backup te installeren van ‘voor’ de hack. Dit is helaas moeilijk omdat in vele gevallen de malware al enkele tijd in de website zat.

Hoe bescherm ik mij tegen hacks en malware?

  1. Houd je software up-to-date

Het is belangrijk om de software op je website, zoals het CMS, thema’s en plug-ins, up-to-date te houden. Verouderde software kan kwetsbaarheden bevatten die hackers kunnen gebruiken om toegang te krijgen tot je website. Installeer daarom regelmatig de nieuwste beveiligingsupdates en patches om bekende kwetsbaarheden te patchen en je website veilig te houden.

  1. Gebruik sterke wachtwoorden en logins

Gebruik altijd sterke, unieke wachtwoorden voor je website en vermijd het gebruik van dezelfde wachtwoorden voor meerdere accounts. Gebruik wachtwoordgeneratoren om sterke wachtwoorden te genereren en bewaar deze op een veilige locatie, zoals een wachtwoordmanager.

Bega ook niet de fout door je login pagina te houden op /login of makkelijk te raden pagina’s. Hetzelfde voor de logins: een login zoals ‘admin’ of ‘bart’ is makkelijk te raden.

  1. Installeer beveiligingsplug-ins

Er zijn verschillende beveiligingsplug-ins beschikbaar voor populaire CMS’en zoals WordPress, Joomla en Drupal. Deze plug-ins kunnen je website beschermen tegen aanvallen zoals brute force aanvallen, malware en XSS-aanvallen. Installeer de beveiligingsplug-ins die het beste passen bij je website en volg de richtlijnen van de ontwikkelaars om de beveiliging van je website te verbeteren. Ook op server niveau bestaan er veel tools die je kunnen helpen.

  1. Maak regelmatig back-ups van je website

Maak regelmatig back-ups van je website en sla deze op een veilige locatie op, buiten je server. Hierdoor kun je je website snel herstellen in het geval van een hack of probleem. Zorg ervoor dat je een back-up strategie opstelt die past bij je bedrijfsbehoeften en herstelprocedures vastlegt in het geval van een hack of probleem.

Samenvattend

In het digitale tijdperk waarin we leven, is het belangrijk om de beveiliging van je website serieus te nemen. Een gehackte website kan leiden tot verschillende vormen van schade, zoals diefstal van persoonlijke informatie, reputatieschade en het verlies van klanten en omzet. Het is daarom belangrijk om preventieve maatregelen te nemen om de beveiliging van je website te verbeteren.

Het nemen van deze maatregelen kan helpen om de kans op een hack of malware op je website te verkleinen en je bedrijf te beschermen tegen ongewenste gevolgen. Neem daarom vandaag nog de tijd om je website te beveiligen en te beschermen tegen potentiële bedreigingen.

Mag KNEET je helpen?

Laat je gegevens na zodat we vrijblijvend kunnen praten over wat je reeds online doet.