Skip links

Hoe controleer je of een domeinnaam al bezet is?

Laatst gewijzigd op 10 december 2023

Ben je van plan een website of webshop te (laten) maken, maar weet je niet of de domeinnaam die je wilt gebruiken al bezet is? Geen zorgen!

Hoe kun je de status van een domeinnaam controleren?

Veel mensen surfen naar de domeinnaam in kwestie en concluderen dat als er iets staat deze bezet is en wanneer er niks laadt, deze nog vrij is. Dit is niet geheel gek, maar er is nuance.
Vaak zijn domeinnamen zonder inhoud ook bezet, maar staat er gewoon geen site of wachtpagina. Evenzeer zijn domeinnamen met inhoud weliswaar bezet, maar kan je altijd proberen de domeinnaam te kopen.

Wat je daarom best doet, is controleren of de domeinnaam al geregistreerd is. Dit kun je doen via websites zoals DNSBelgium of SIDN voor respectievelijk .be en .nl domeinen. Who.is kan je dan weer gebruiken voor andere extensies zoals .com, .net, enzovoort.
Op deze sites kun je eenvoudig de domeinnaam invoeren om te zien of deze al in gebruik is en wie de huidige eigenaar is​​.

Wat als de domeinnaam bezet is?

Mocht de domeinnaam die je voor ogen heb al bezet zijn, dan zijn er verschillende opties. In veel gevallen loont het om een variatie te nemen. Stel je bistro heet Olifant, maar olifant.be is reeds bezet, dan kan je gaan voor bistro-olifant.be of olifant-brugge.be mocht je in Brugge zijn, etc.
Je kan dus kijken voor andere extensies, synoniemen of varianten of werken met een koppelteken.

Ook kan je proberen contact op te nemen met de eigenaar om te zien of deze bereid is de domeinnaam te verkopen.

Zit je toch nog met een prangende vraag?

Stel ze ons gerust en we zullen zien wat de sterren voor ons in petto hebben!

CONTACTEER ONS