Wat is een XML-sitemap?

Laatst gewijzigd op 20 februari 2024

Een XML-sitemap is een bestand dat zoekmachines helpt om beter te begrijpen welke pagina’s op een website of webshop aanwezig zijn en hoe deze met elkaar verbonden zijn.

Het is in wezen een lijst van URL’s die beschikbaar zijn voor crawling. Een XML-sitemap kan ook aanvullende informatie bevatten voor elke URL, zoals wanneer de pagina voor het laatst is bijgewerkt, hoe vaak de pagina gewoonlijk verandert, en het belang van de pagina in de context van de website. Dit helpt zoekmachines zoals Google om de site efficiënter te crawlen en te indexeren, wat de zichtbaarheid in zoekresultaten kan verbeteren.